Legumele congelate, când se spală și când nu?

Producătorii de legume congelate care respectă toate standardele au linii de fabricație unde legumele sunt mai întâi spălate cu jeturi puternice de apă înainte de a fi curățate, tăiate și înghețate. Dar nu poți avea încredere în toate produsele de acest gen. Dacă le gătești la temperaturi ridicate, le poți găti congelate, fără să le mai speli. Dacă vrei să le gătești al diente pentru o garnitură la friptură sau paste, ar fi bine să le speli în apă foarte rece înainte de a le pune pe grătar sau cuptor.

Orezul trebuie spălat, indiferent de soi

Chiar dacă pare foarte curat și este un soi deosebit, cum ar fi orezul iasmine, acesta trebuie spălat. Amidonul care există la suprafața boabelor atrage mult praf și trebuie să speli orezul pe care îl gătești de cel puțin 5 sau 6 ori, ca să obții boabe curate. În plus, cu cât este mai bine spălat de amidon, cu atât orezul se fierbe mai repede și nu se mai lipește.

Fructele de mare trebuie spălate când gătim

Indiferent de modul în care vrei să le gătești, fructele de mare congelate trebuie spălate cu jeturi de apă rece de mai multe ori. În fantele înguste ale cochiliilor se ascunde întotdeauna nisip și nu va fi deloc plăcut să îl găsești în mâncare.

Spală cutiile și paharele cu lapte sau iaurt

Orice produs din lapte ambalat în cutii, sticle și pahare din plastic trebuie spălat înainte de a fi deschis. Chiar dacă sunt produse în cele mai sigure condiții de igienă, la transport se pot umple de praf, iar pe rafturile magazinelor sunt atinse de tot felul de oameni, de la vânzători la cumpărători. Ar fi bine să le speli cu apă rece înainte de a le pune la tine în frigider.

Cum se spală peștele corect

Chiar dacă îl cumperi curățat și eviscerat, peștele trebuie totuși spălat cu apă foarte rece, dar fără să insiști ca să nu zdrobești carnea fină. Ai grijă apoi să te speli foarte bine pe mâini și să dezinfectezi cuțitul și tocătorul pe care ai tăiat peștele, deoarece bacteriile din carnea lui pot supraviețui în lemn.

Verdețurile se spală frunză cu frunză

Pătrunjelul, mărarul, salata, spanacul, lăptucile sau alte verdețuri din care ne place să ne facem salată trebuie spălate frunză cu frunză cu apă rece. De multe ori, în pliurile frunzelor se ascund larve sau ouă de insecte, dar și pământ.

Cutiile și sticlele de suc

Nu pune în frigider cutiile de cola sau sticlele de suc fără să le speli înainte. În depozite poate sta pe rafturi pline de praf, iar la transport sunt manevrate prin mașini care nu sunt prea des curățate. Ca să nu mai vorbim de rozătoarele și gândacii care se pot strecura printre sticle și cutii în orice depozit.

sursa foto: 123rf.com