Brânza feliată pentru sandviciuri
Multe tipuri de brânză, mai ales cea ambalată și feliată pentru sandviciuri, nu este în realitate brânză. Unii producători înlocuiesc laptele cu ulei de palmier și grăsimi vegetale, adaugă aromă de brânză și obțin un produs mult mai ieftin, inferior calitativ, dar pe care îl vând cu un preț mare.
Brânza care nu conține în realitate lapte sau conține prea puțin se sfărâmă ușor, este mai puțin elastică, iar când o presezi, iese multă apă din ea.
Conservele de legume sau pește
Producătorii sunt obligați să treacă pe etichetă greutatea totală a conținutului, cu tot cu apă, dar și greutatea produsului uscat. Spre exemplu, un borcan de castraveți murați are o masă netă de aproximativ 700g. Dacă scurgi castraveții de apă, trebuie să obții aproximativ 360g de produs fără zeamă, așa cum scrie pe etichetă. În realitate, însă, cantitatea de castraveți este întotdeauna puțin mai mică, de aproximativ 300g.
Alimente care ne păcălesc în magazine
Croasantele cu dulceață sau cu ciocolată
Foarte rar se întâmplă să găsești un croasant plin de cremă și apetisant, așa cum arată pe etichetă. Produsele de calitate inferioară sunt injectate cu ciocolată sau cu gem de fructe doar în câteva locuri, la capete de obicei. În plus, nici crema dinăuntru nu este ceea ce pare. Crema de ciocolată este un produs inferior, care nu conține unt de cacao, iar gemul de fructe este mai degrabă un jeleu cu arome sintetice.
Ciocolata cu alune
Numai producătorii care se respectă folosesc alune întregi și produc o ciocolată de calitate. Multe alte produse similare conțin fragmente de alune, astfel încât cantitatea de alune sau arahide dintr-o tabletă de ciocolată este mult mai mică. În general, ciocolata de calitate inferioară este unul dintre cele mai bine vândute alimente care ne păcălesc, pentru că nu conține unt de cacao, ingredientul esențial pentru o ciocolată bună.
Cafeaua instant nu este chiar 100% naturală
Ness-ul, cum suntem obișnuiți să îi spunem sau cafeaua instant este produs din boabe de cafea, măcinate, dezhidratate sau congelate pentru a deveni ușor solubile. Procesul este destul de complex, iar boabele de cafea își pierd din aroma lor naturală. De aceea, mai toți producătorii adaugă arome artificiale pentru a compensa acest lucru.
Untul se face și fără lapte
Untul natural se face din lapte gras și smântână, la care se adaugă doar sare. Dacă pe etichetă nu scrie cât lapte și câtă smântână, sau nu apare deloc smântâna, înseamnă că este mai degrabă margarină. Untul inferior este făcut cu grăsimi vegetale hidrogenate precum margarina și cu aromă de lapte.
Produsele congelate
Acestea intră categoric pe lista celor 7 alimente care ne păcălesc. Ori de câte ori cumperi ciocănele de pui sau aripioare congelate, stridii, pește sau legume înghețate, mai ales dacă sunt vărsate, dai bani și pe apă. Producătorii pulverizează apă când le congelează să atârne mai greu la cântar.
sursa foto: Shutterstock