Cuprins
Laptele sau produsele din carne devin periculoase după ce expiră, chiar dacă nu ai deschis cutia sau ambalajul original. Multă lume consideră că, dacă alimentele ambalate stau la frigider nedesfăcute, mai pot fi consumate și după ce trece termenul de expirare.
Dar ambalajul intact nu îți garantează că alimentele respective au rămas proaspete. Ele devin periculoase după ce expiră, dezvoltă tot felul de bacterii și mucegaiuri care provoacă indigestie, dureri puternice de stomac și chiar infecții greu de tratat.
Carnea de pui
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2018/05/24238396_s.jpg)
Dacă ai uitat un pachet cu carne de pui în frigider sau la congelator prea mult timp și a trecut termenul de valabilitate, nu mai încerca să îl desfaci și să gătești carnea. Riscul de a te îmbolnăvi este foarte mare. Carnea de pui poate conține tot felul de bacterii precum E. colli care provoacă gastroenterită, meningită sau infecții urinare. Gătește carnea de pui proaspătă în cel mult două zile, dacă o ții la frigider, și în termenul de valabilitate de pe etichetă, dacă o păstrezi la congelator!
Mugurii de ferigă
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/04/muguri-de-feriga-1024x621.jpg)
Adepții dietei vegetariene sunt adesea tentați de mugurii de ferigă, care au un gust proaspăt și fraged, de primăvară. Acești muguri sunt de fapt frunzele foarte tinere, abia răsărite, care se recoltează cât sunt încă suculente și răsucite, așa cum vezi în imagine. Se consumă adesea pe post de legume, gătite la tigaie cu ouă sau cu brânză.
După ce îi cumperi, se țin în apă rece la frigider și se consumă în cel mult două zile. Pe măsură ce se ofilesc și se deschid, aceste frunzulițe dezvoltă o substanță toxică și devin periculoase după ce expiră.
Frunzele de spanac
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/03/beneficiile-spanacului-pentru-organism-1024x681.jpg)
Evită să mai consumi frunzele de spanac după ce s-au ofilit. Ai grijă să le gătești imediat ce le cumperi sau să le mai ții în frigider într-un loc uscat cel mult o zi sau două. Spanacul ofilit nu mai are gust bun și s-ar putea să îți provoace crampe și indigestie, dacă îl consumi.
Carnea gătită din comerț
Nu ai timp să gătești și îți cumperi un preparat din carne deja gătit din comerț. Citește cu atenție eticheta și ține cont de data de expirare. Nu mai consuma carnea după ce a expirat, chiar dacă ai impresia că rezistă bine în frigider pentru că este gătită.
Odată ce trece termenul de valabilitate, carnea gătită dezvoltă și ea bacterii nocive, cum ar fi E colli sau Listeria. Poți avea mari probleme de sănătate din cauza lor.
Scoicile devin periculoase după ce expiră
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2017/02/scoici-in-sos-de-unt-cu-vin-954x1024.jpg)
Scoicile nu pot fi păstrate prea mult în frigider. Dacă sunt închise în carapace, pot fi păstrate cel mult trei zile, dar ar trebui gătite și consumate în două zile. Iar dacă nu au carapace, trebuie gătite imediat de cum le cumperi. Dacă rămân prin frigider în câteva ore încep să miroasă îngrozitor.
Germenii de fasole
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/04/germenii-de-fasole.jpg)
Fasolea încolțită sau germenii de fasole sunt foarte hrănitori și bogați în vitamine. Multe gospodine adaugă germenii proaspeți și crocanți la salate. Iar cine iubește bucătăria asiatică știe că fasolea încolțită se folosește în multe preparate. Dar, dacă îți cumperi o salată cu astfel de muguri, trebuie consumată cel mult a doua zi. Dacă stau mai mult de două zile în frigider, germenii de fasole încep să miroasă foarte urât.
Fructele de mare și peștele
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2016/02/8525003_m.jpg)
Orice preparat pe bază de fructe de mare sau pește are un termen de valabilitate foarte scurt. De obicei, trebuie consumate cel mult în două zile, chiar dacă le ții în zona cea mai rece a frigiderului. Sunt alimente care se strică repede, încep să miroasă puternic și dezvoltă bacterii foarte periculoase care pot declanșa boli grave de stomac, de rinichi sau de sânge.
Chiar și atunci când gătești peștele acasă, gătește cantități mici care pot fi consumate în două zile. Peștele este unul dintre alimentele cele mai delicate, care devin periculoase după ce expiră, oricât de bine ar fi păstrate.
Vezi si ce este botulismul!