Nu decongela carne la microunde

Marea problemă cu pachetele înghețate de carne este că se vor încălzi rapid pe margini și carnea se va usca, în timp ce în centru va rămâne înghețată. Dezghețarea rapidă la microunde nu este cea mai bună alegere, chiar dacă ai un cuptor performant, cu program special de dezghețare. Mai bine pui peste pachetul de carne o oală cu apă fierbinte și se va dezgheța repede și uniform.

Ouăle întregi, interzise la microunde

Chiar dacă ți se pare că se fierb mai repede, nu pune niciodată ouăle în coajă la microunde, nici măcar într-un bol cu apă. În câteva secunde, conținutul oului se va încinge și va exploda și nu e deloc plăcut să cureți gălbenușul împrăștiat prin tot cuptorul.

Caserole de plastic

Ferește-te să încălzești mâncare în caserole de plastic. Așa numita substanță BPA este toxică și multe cutii din plastic pentru hrană o conțin. Chiar dacă studiile nu sunt pe deplin conturate în acest sens, BPA are potențial cancerigen.

Ceramica se poate sparge

Nu toate vasele din ceramică rezistă la microunde. Ai grijă să le folosești doar pe acelea pe care este menționat clar faptul că pot fi folosite în acest tip de cuptor. Majoritatea vaselor din ceramică, mai ales cele decorative, nu sunt foarte rezistente și se pot sparge ușor. Este unul dintre cele mai frecvente accidente la cuptorul cu microunde.

Nu fierbe apă la cuptorul cu microunde

Dacă vrei să încălzești o cană nu apă, nu trebuie să o lași mai mult de 10 – 15 secunde. Dar de fiert apă, nu este deloc recomandat. Apa din cană sau din pahar ajunge foarte aproape de punctul de fierbere, iar în momentul în care miști cana să o scoți din cuptor îți poate exploda în mână. Riști să te alegi cu arsuri grave și e mai bine să eviți să fierbi vreodată apă la microunde.

Stafidele provoacă accidente la cuptorul cu microunde

Dacă trebuie să înmoi stafide pentru vreo prăjitură, ține-le în apă caldă. Nu le pune niciodată la microunde. Aici încep să fumege și iau foc.

Nu folosi microundele să usuci șosete sau sutiene

Din nefericire, circulă pe internet diverse sfaturi legate de faptul că ai putea să usuci rapid dresurile, șosetele sau sutienele la microunde. În realitate, hainele nu se usucă. Microundele încălzesc apa din haine, acestea devin fierbinți și te frigi când vrei să le scoți. Iar, dacă stau prea mult în cuptor, pot lua foc. Nu încerca niciodată așa ceva! Dacă vrei să usuci rapid niște dresuri, folosește uscătorul de păr.

foto: 123rf.com