Pe cât de simplă, pe atât de complicată! Mămăliga nu este doar mălai fiert. Dacă vrei să faci o mămăligă cu adevărat gustoasă trebuie să știi proporția cea mai bună de mălai și apă și să mai știi câteva trucuri să iasă delicioasă.

Ține cont că mălaiul de la moară fierbe mai greu decât mălaiul fin, pe care îl cumperi ambalat din supermarket. Ca atare, mălaiul de moare fierbe cam în 15 minute, în timp ce mălaiul din comerț fierbe în 5 – 7 minute, de când dă apa în clocot.

În ceea ce privește proporția cea mai bună, ține minte că la 1 cană de mălai fin se fierbe cu 3 căni de apă, dar depinde foarte mult și de calitatea și densitatea mălaiului. Și încearcă să folosești o oală cu fund dublu, chiar dacă este din inox.

Trucuri pentru o mămăligă cu adevărat gustoasă

  1. Sarea este opțională, dar dă gust bun și ajută mălaiul să se înmoaie mai bine. Așa că pune un vârf de cuțit de sare în apă, înainte să adaugi mălaiul.

2. Mălaiul se pune în apa fierbinte, cu puțin timp înainte să înceapă să fiarbă, și se amestecă energic cu un tel, să nu rămână cocoloașe. Mămăliga se amestecă tot timpul după ce ai pus mălaiul la fiert, să se înmoaie uniform.

Vezi și Balmoș – ce este și unde se face

O ceșcuță de lapte sau o nucă de unt

3. În timp ce mălaiul fierbe, imediat după ce a dat în clocot se poate adăuga o ceșcuță de lapte cald sau o bucățică de unt. Grăsimea din lapte și din unt vor face mămăliga mai savuroasă.

Brânză de burduf

4. Dacă vei servi mămăliga la o friptură de porc sau la o cană de lapte bătut, poți adăuga brânză de burduf după ce mălaiul a fiert foarte bine, cu un minut înainte să o iei de pe foc. Este necesară doar o cantitate mică, aproximativ 3 sau 4 linguri de brânză rasă, care vor da un gust și o aromă deosebite. Mie îmi place mămăliga cu brânză și la o porție bună de sarmale!

Mămăliga cu adevărat gustoasă se odihnește pe lemn

5. Dacă vrei să simți gustul autentic de mămăligă, nu o răsturna în farfurii de porțelan sau sticlă. Mămăliga bună se pune pe un tocător de lemn sau pe un platou de lemn special, pe care îl folosești doar pentru ea.

Lemnul dulce absoarbe umiditatea din mămăligă și îi dă un gust bun, ca la bunica, la țară.

Încearcă și rețeta de mămăligă în straturi!

Cele mai bune trucuri ca sa-ti iasa mamaliga perfecta