Loțiunile de plajă de calitate trebuie să conțină dioxid de titan, oxid de zinc și avobenzonă, o pudră solubilă în ulei care protejează pielea de razele UVA, responsabile de tot felul de probleme ale pielii și chiar de cancer. Cele trei ingrediente menționate sunt sigure pentru piele, sunt eficiente, deși perioada de protecție este redusă, iar crema solară trebuie aplicată din oră în oră.

În cremele solare există, însă, ca în toate cosmeticele, și ingrediente care nu sunt prietenoase cu pielea, ba chiar sunt toxice. Iată 5 dintre cele mai controversate substanțe pe care ar trebui să le eviți, dacă le găsești pe eticheta loțiunilor de protecție solară.

Oxibenzona

Frecvent întâlnită în loțiunie de plajă, această substanță acționează ca un filtru și absoarbe razele UVB și UVA, dar intră foarte ușor în piele și poate determina apariția unor alergii severe, modificări celulare și poate favoriza apariția cancerului. Această substanță se numără printre cele mai periculoase substanțe din cremele pentru piele, a fost detectată în organismul pacientelor cu cancer și inclusiv în laptele de mamă.

Octinoxate

Deși nu este la fel de nociv ca oxibenzona, și acest ingredient din loțiunile de plajă este periculos pentru sănătate. El acționează ca o barieră împotriva razelor soarelui, dar este absorbit în totalitate în piele și ajunge în tot organismul. A fost detectat în urină, în sânge și în laptele matern. Din studiile realizate până acum s-a demonstrat că octinoxatul afectează sistemul endocrin și fabricarea de hormoni, ceea ce poate determina afecțiuni legate de tiroidă sau de fertilitatea umană.

Alte trei substanțe controversate în loțiunile de plajă

Homosalate, octisalate și octocrylene sunt alte trei ingrediente destul de des folosite la fabricarea cremelor pentru piele și pentru protecția solară. Toate trei sunt absorbite în organism și toate trei au potențial alergen, ducând la afecțiuni cronice ale pielii precum și la disfncționalități hormonale și endocrine.

Este indicat să eviți cremele solare cu aceste ingrediente și să alegi creme cu substanțe organice, pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan, care formează o barieră protectoare, fără să pătrundă în organism și care au și rolul de a calma usturimile și iritațiile pielii.