Poluarea este considerată un risc pentru sănătate și pentru mediul înconjurător, fiind una dintre cele mai mari probleme actuale. Însă, în mod surprinzător, aerul de afară nu este singurul care îți poate pune în pericol sănătatea. Un studiu publicat în European Respiratory Journal relevă faptul că aerul din interiorul casei tale poate fi la fel de poluat ca străzile marilor orașe. Mai mult, concentrația unor poluanți poate fi de până la cinci ori mai mare la interior, comparativ cu mediul exterior. Vestea bună este că puțin efort îți poate transforma casa într-un spațiu nepoluat, sigur și sănătos.

 

Îmbunătățește calitatea aerului pe care îl respiri

 Nu ar trebui să-ți împarți casa cu particulele de praf, de polen, cu părul de animale, gazele toxice sau alți alergeni. Nici aerul uscat nu este de dorit, deoarece contribuie la agravarea alergiilor. Folosirea unui  aparat de îngrijire a aerului, care înlătură bacteriile, virușii, alergenii și ajustează umiditatea din încăperi, va avea un impact pozitiv neașteptat. Sunt astfel gândite și concepute încât vei observa diferența de la prima utilizare. În plus, majoritatea au funcții suplimentare, cum ar fi cea de umidificare a aerului, deosebit de utile, mai ales pentru familiile cu copii mici.

 

Învață să alegi produse nepoluante

 Un pas important pentru creșterea calității aerului de la interior este o grijă suplimentară față de alegerea elementelor de decor. Mare parte dintre obiectele din casa ta poluează spațiul cu gaze precum formadehida sau alți compuși toxici nocivi. Aceștia se eliberează în aer din mobilier, carpete sau covoare noi, ori alte obiecte decorative. Din acest motiv este recomandat să optezi pentru produse cât mai naturale, fabricate manual, nu produse de serie, industriale.

În interiorul casei se eliberează substanțe toxice și atunci când zugrăvești sau vopsești. Acestea pot polua încăperile pentru luni de zile de la aplicarea vopselei. Alege mai degrabă vopsele cu pigmenți naturali, care  nu sunt dăunătoare sănătății.

 

Atenție la produsele de curățat pe care le folosești

 Produsele de curățat conțin în mare măsură substanțe nocive. Conform British Lung Foundation, trebuie evitate cele cu un conținut ridicat de chimicale și sprayurile. Optează pentru produsele fără parfum, ecologice și citește întotdeauna eticheta. De asemenea, atunci când faci curățenie aerisește de fiecare dată încăperile.

Totodată, încearcă să găsești modalități alternative de curățare, prin folosirea unor soluții naturale, tradițional cunoscute ca fiind eficiente, precum sucul de lămâie, bicarbonatul, oțetul etc.

 

Cum te ajută aparatura din casă

 Fumul rezultat în urma prăjirii mâncării este considerat nesănătos, chiar cancerigen. Pentru a înlătura aceste riscuri, dar și mirosul neplăcut, instalează o hotă deasupra aragazului. Aceasta va extrage fumul și compușii nesănătoși din aer, care sunt eliberați în timpul gătitului.

De asemenea, sporii de mucegai formați de la umiditate pot crea probleme respiratorii. O soluție eficientă este instalarea ventilatoarelor extractoare în încăperi precum băile, unde nivelul de umiditate este de obicei unul crescut.

 

Alege surse naturale de oxigen

 Pe lângă faptul că au un important rol decorativ, plantele sunt adevărate surse naturale de oxigen. Acestea îmbunătățesc mult calitatea aerului și există specii care sunt recomandate în acest sens. Una dintre acestea este iedera de apartament, (Hedera helix),  care este ușor de întreținut și are frunzele mereu verzi. Alte plante recomandate sunt crinul păcii, (Spathiphyllum wallisii), crizantemele, (Chrysanthemum morifolium), feriga de cameră (Nephrolepis exaltata), sau planta păianjen (Chlorophytum comosum), care au capacitatea de a purifica aerul..

Aerul din interiorul casei tale este foarte important pentru sănătatea ta și a familiei tale. Nu uita acest lucru și asigură-te că locuința ta este un spațiu sigur și plăcut pentru toți locuitorii.

 

Sursa foto; Shutterstock