Verifică elasticitatea materialului

Fie că este bumbac, lână sau o combinație sintetică, un material de calitate nu trebuie să se șifoneze ușor. Strânge în pumn un colț din haina respectivă și, dacă rămân cute adânci, nu o cumpăra. Înseamnă este făcută dintr-un material de proastă calitate.

Întinde haina la cusături

Dacă vrei să îți cumperi o cămașă, un tricou sau chiar o pereche de pantaloni, verifică și cusăturile, nu doar culoarea și modelul. Trage ușor de haină la îmbinări, unde sunt cusăturile, și dacă se văd mici găurele și este distanța prea mare între punctele de cusătură, nu este un lucru de calitate. Hainele bine croite și cusute au cusături trainice, dublate, care nu cedează de la primele purtări.

Verifică tivul

Un tiv dublu îndoit este întotdeauna mai rezistent

Un tiv dublu îndoit este întotdeauna mai rezistent

O rochie sau niște pantaloni de calitate au tivul îndoit de două ori, bine întins și cusut. Dacă vezi o haină cu tivul îndoit doar o dată sau cu marginea surfilată simplu, nu este o piesă de calitate și nu merită să o cumperi.

Atenție și la fermoare

De obicei, la haine de calitate se folosește un fermoar la aceași culoare cu materialul și este cusut ascuns, pentru a fi cât mai puțin vizibil. Dacă fermoarul nu este ascuns, verifică dacă a fost bine cusut, trăgând ușor de material. Este important să fie bine întins și să se închidă ușor.

Nasturii și butonierele, mărcile unei haine de calitate

Chiar dacă butonierele par să fie niște detalii ușor de trecut cu vederea, ele arată de fapt dacă haina respectivă a fost cusută de un specialist, într-un atelier de calitate. Butonierele trebuie să fie tăiate pe măsura nasturilor și să fie surfilate foarte fin și compact, astfel încât materialul să nu se destrame în jurul lor.

Nasturii, de asemenea, trebuie să fie de calitate, și nu dintr-un plastic subțire, care se poate sparge ușor în mașina de spălat. Verifică și cusăturile nasturilor. Dacă sunt prea slabe, este un indiciu clar că haina respectivă nu este făcută cu simțul răspunderii, de un croitor priceput.

sursa foto: 123rf.com