Pregătește-te să faci față mizeriei și gălăgiei!

Adoptă un papagal, doar dacă ești sigură că ai timp și chef să faci curat după el în fiecare zi. Indiferent de specie, mai mici sau mai mari, papagalii fac mizerie în jurul lor. Aruncă semințele, împrăștie cojile de fructe și de semințe în jurul coliviei și năpârlesc aproape în fiecare lună, astfel că penele lor ajung prin toată camera. În plus, sunt păsări cărora le place să ”vorbească”, să țipe sau să cânte aproape toată ziua. Cu un papagal în casă nu va mai fi liniște decât noaptea, iar dacă este prea tăcut, nu este semn bun! Asta înseamnă că este trist sau bolnav.

Un papagal are nevoie să zboare

Papagalii sunt păsări de colivie, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să stea închiși ca la închisoare, după gratii. Alege o cameră în care papagalul sau papagalii tăi să poată zbura în fiecare zi și lasă-i liberi cel puțin câteva ore pe zi. Zborul înseamnă libertate, fericire și sănătate pentru păsările care trăiesc în captivitate. Pe de altă parte, papagalii simt nevoia să interacționeze cu oamenii, astfel că trebuie să fie liber să vină la tine când ești acasă.

Dieta trebuie să fie variată

Ai grijă să pregătești zilnic bucățele de legume și fructe proaspete pentru papagalul tău. Dieta lui nu trebuie să consiste doar în semințe, chiar dacă acestea sunt amestecuri de cea mai bună calitate, îmbogățite cu vitamine. Vegetalele sunt deosebit de importante pentru sănătatea și tonusul păsărilor.

Decorează colivia cu jucării

Toți papagalii sunt atrași de obiectele lucioase, colorate și zornăitoare. În magazinele dedicate animalelor de companie, vei găsi jucării create special pentru ei, oglinzi, bile, sfori și tot felul de obiecte ingenioase care le stimulează inteligența. Cumpără mai multe și pune-le pe rând în colivie, să nu se plictisească.

Fii atentă la sănătatea unghiilor, ciocului și penelor

De îndată ce adopți un papagal, caută un cabinet veterinar aproape de casă pentru situațiile în care pasărea ta dă semne de boală. Verifică periodic lungimea unghiilor pentru că, dacă nu se tocesc singure, trebuie să îl duci la un veterinar pentru a le tăia. Un penaj frumos și strălucitor este semn că pasărea este sănătoasă și are un tonus bun. Dacă pasărea năpârlește excesiv, dacă îi cresc pene strâmbe sau prea rare, trebuie să consulți un veterinar pentru a descoperi cauza la timp.

credit foto: 123rf.com