Mulți români preferă să își instaleze o centrală termică pe gaze tocmai pentru a face economie. În realitate, prețul gazelor și al electricității crește în mod constant de câteva ori pe an, iar facturile sunt mai mari de la un la altul. Dar există câteva metode simple prin care poți face economie când este necesar.

Închide centrala când nu este nimeni acasă

Cu excepția perioadelor geroase din decembrie sau ianuarie, în perioadele scurte din zi în care nu stă nimeni acasă, poți opri centrala. În câteva ore, cât te afli la muncă sau când copiii sunt la școală, atmosfera din casă va rămâne plăcută, chiar dacă nu mai sunt fierbinți caloriferele.

Dacă ai un dormitor în care intri doar seara, la culcare, ziua nu are sens să duduie caloriferul. Mai bine îl închizi sau îl setezi din buton pe funcția economic și lași ușa deschisă să ajungă în cameră căldura din restul casei.

Alege cu grijă temperatura apei

Citește cu atenție instrucțiunile centralei și nu seta o temperatură mai mare decât este recomandat. O centrală economică poate să încălzească apa la aproximativ 50 de grade Celsius pentru a avea o temperatură de 22 de grade în casă și apă suficient de fierbinte pentru duș, într-un apartament bine izolat și călduros. La casele mai spațioase și mai reci, este necesară o temperatură mai ridicată, în funcție de recomandările instalatorului.

Plasează termostatul într-un loc strategic

Centralele moderne pot fi controlate printr-un termostat care reglează temperatura ambientală. Ai grijă să ții acest termostat în camera de zi, unde îți petreci cel mai mult timp și unde este de obicei mai cald. Dacă pui termostatul pe un hol rece sau aproape de geam, el va înregistra o diferență de temperatură mai mare, iar centrala va funcționa mai mult pentru a încălzi casa.

Aerisește în reprize scurte când ai centrală termică pe gaze

În primul rând, închide centrala și abia apoi deschide ferestrele. Lasă geamurile larg deschise doar câteva minute, să aerisești bine camerele, dar să nu pierzi căldura. Este bine să aerisești mai des și în reprize scurte, și apoi să pornești iar centrala, după ce ai închis geamurile.

Verifică centrala periodic

Orice centrală termică pe gaze trebuie verificată la doi ani de către un inspector autorizat. Între timp, este bine să mai faci o inspecție, mai ales dacă este o centrală mai veche, care nu mai este la fel de eficientă. Centrala care nu funcționează corect, consumă mai mult și îți majorează facturile.

sursa foto: 123rf.com