Crinii de cameră sau crinii de ghiveci sunt forțați să înflorească iarna, pentru a da mai multă culoare Sărbătorilor. Florile mari, catifelate, sub formă de trompetă pot avea nuanțe atrăgătoare de roșu, roz, siclam, brun-roșcat sau portocaliu și galben. Nu lipsește nici albul imaculat, de multe ori preferat de către cumpărători pe timpul iernii. Dacă îți place această floare și vrei să o păstrezi frumoasă ani la rândul, iată câteva sfaturi utile!

Repausul, obligatoriu vara

Crinul de ghiveci este o plantă tropicală cu bulb, care înflorește de obicei o singură dată pe an. Dacă îl cumperi înflorit în noiembrie sau decembrie, el își va păstra acest obicei de a face flori de Sărbători.

Dar are neapărat nevoie de o perioadă de repaus complet din iulie până în octombrie, timp în care trebuie umezit pământul foarte rar și lăsate frunzele să se usuce complet. Ghiveciul cu pământul uscat se păstrează la umbră și la răcoare până în octombrie sau noiembrie, când se udă din nou și se pun îngrășăminte.

Pământ nou pentru o înflorire spectaculoasă

Dacă bulbul dă semne de viață sau vrei tu să îl trezești din hibernare, este indicat să îl scoți cu grijă din ghiveci și să pui pământ nou, bogat, amestecat cu humus și turbă. La baza ghiveciului se pune un strat de pietriș pentru a permite scurgerea apei. Această plantă nu suportă umezeala excesivă.

Căldură pentru crinii de cameră

Când apare tija florară, ghiveciul se pune la lumină naturală, într-un spațiu bine încălzit, unde temperatura este frecvent peste 22 de grade Celsius. După înflorire, poți muta ghiveciul într-un spațiu mai răcoros pentru a se păstra florile mai mult timp.

Apa, niciodată prea multă

Crinii de cameră nu suportă umezeala permanentă. Este bine să lași pământul să se usuce două zile înainte de a uda din nou, moderat. Este suficient să fie puțin umed și planta va fi fericită. Umezeala în exces duce la putrezirea bulbului în câteva săptămâni.

Îngrășământul, necesar după înflorire

Chiar dacă ai pus bulbul în pământ nou și proaspăt, el a folosit cea mai mare parte a resurselor pentru tija plină de flori. De aceea, după apariția florilor, este bine să adaugi soluții fertilizatoare solubile.

Ai nevoie de soluții pe bază de potasiu și fosfor, care se administrează de două ori pe lună din februarie – martie până în iunie. Apoi pământul se udă din ce în ce mai puțin, să se usuce frunzele și să intre bulbul în perioada de repaus.

foto: 123rf.com