Animalele de companie, fie ele pisici sau câini, știu să ascundă foarte bine durerile minore de la începutul unei boli. Cu cât depistezi mai repede problemele lor de sănătate, cu atât sunt șanse mai mari să se vindece repede. Dar trebuie să știi ce simptome să urmărești!

Animalele care suferă își schimbă adesea locul de odihnă, tremură când vrei să le mângâi sau se ascund de tine, fără motiv.

Dacă pisica sau câinele tău devin neliniștiți, dacă mănâncă mai rar sau preferă să doarmă mai mult, acestea sunt semne clare că au o problemă de sănătate.

În afară de schimbările evidente de comportament, există și semne subtile care indică o boală și pe care trebuie să le depistezi la timp.

Animalele nu mai au chef de joacă sau de plimbare

Pisicile sau câinii bolnavi stau apatici mai mult timp, chiar dacă nu au dureri. Pisicile, în mod special, torc îndelung și mai tare. Torsul este o metodă prin care se liniștesc și fac față unei perioade grele.

Urmărește-le privirea!

Un animal sănătos are ochi mari și strălucitori; dar dacă apar scurgeri sau secreții nefirești, este posibil să aibă o afecțiune oculară sau o altă boală care îi dă dureri.

Respirația urât mirositoare

Mirosul neplăcut al respirației este un alt semnal de alarmă. În mod normal, gingiile trebuie să fie roz și curate, dinții albi, fără tartru și saliva limpede.

Este bine să le cântărești periodic

Ține cont care ar trebui să fie greutatea potrivită pentru câinele sau pentru pisica ta, în funcție de vârstă, și cântărește-i din când în când. Chiar dacă nu se vede cu ochiul liber din cauza blănii, pierderea în greutate este un indiciu că animalul tău are de suferit și trebuie consultat în amănunțime.

Cât de multă apă bea?

Urmărește frecvența cu care prietenul tău patruped cere să meargă afară sau folosește litiera. Cu cât urinează mai des și simte nevoia să bea mai multă apă, cu atât te avertizează că este ceva în neregulă și ai nevoie de sfatul unui medic veterinar.

sursa foto: