Prima dată când am folosit mașina de pâine, am fost încântată de aroma proaspătă care îmi amintea de bunica și de pâinile ei calde din cuptor. Iar faptul că pot folosi mașina de pâine să frământe uniform aluatul pentru gogoși sau pe cozonaci, este un mare avantaj. Iată, însă, câteva secrete pe care le-am descoperit folosind-o foarte des.

Scoate cuva din mașină când pui ingredientele

Poate că ți se pare un sfat inutil, dar este mult mai important decât pare. Nu pune niciodată ingredientele în cuvă, dacă aceasta se află în mașină. Poți oricând să scapi albuș de ou, lapte sau fâină pe lângă cuvă, iar ingredientele se vor lipi de rezistențe și vor arde scoțând un fum neplăcut.

Poziția corectă a paletelor

Dacă mașina de pâine are două palete de frământare, ai grijă de fiecare dată poziționate la 90 de grade una față de cealaltă, iar cea de sus trebuie să fie perpendiculară pe latura îngustă a cuvei. Ai grijă ca paletele să fie bine fixate pe axele lor. Altfel, mașina nu va funcționa cum trebuie, ingredientele rămân neamestecate și riști să o strici.

Unge paletele cu unt

Poate ți s-a întâmplat și ție să se lipească pâinea sau cozonacul de palete și să nu îl poți scoate din cuvă. Ca să nu mai pățești așa ceva, unge bine paletele cu un strat gros de unt.

Folosește drojdia proaspătă

Chiar dacă în instrucțiunile pe care le primești cu mașina de pâine, se recomandă drojdie uscată, ar fi mai bine să folosești drojdie proaspătă și de calitate. Aluatul va dospi mai bine și va fi mai fraged.

Cum adaugi nucile sau brânza în mașina de pâine

Când faci o pâine sau un cozonac cu fructe uscate, nuci, semințe sau brânză, așteaptă până când aluatul a fost bine frământat și s-a transformat într-o pastă omogenă. Abia atunci poți presăra ușor ingredientele uscate, care vor fi repartizate uniform.

sursa foto: 123rf.com