Alege un soi rezistent la frig

Levănțica are multe soiuri, dar majoritatea sunt sensibile la temperaturile reci din timpul iernii. Dacă vrei să o ai în grădină cât mai multă vreme, alege soiul lavandula angustifolia, adică lavanda cu frunze înguste. Cumpără câteva tufe la ghiveci și plantează-le într-un loc însorit, bine drenat, unde va fi ferită de curenții reci de aer. Levănțica vrea soare mult și un spațiu larg să se dezvolte.

Plantă perenă și de cursă lungă

Este o plantă longevivă care poate trăi peste 50 de ani. În Franța, există câmpuri cultivate cu lavandă de aproape 100 de ani, la fel de productivă și azi ca acum un secol. Este important să aibă soare mult și să fie udată în fiecare seară în timpul perioadelor caniculare și va trăi aproape la fel de mult ca tine.

Pavăză pentru alte flori mai delicate

Plantează tufele de levănțică pe lângă trandafiri sau pe lângă alte flori mai delicate, care sunt adesea atacate de insecte. Lavanda parfumată va proteja florile trandafirilor de insecte și furnici. Tufele liliachii vor crea un spectacol deosebit printre trandafiri sau la baza clematitelor.

Cum trebuie tunsă lavanda parfumată

În perioada de înflorire, tijele florale trebuie recoltate și uscate la umbră, într-un spațiu bine aerisit. Tufele de lavandă se pot tunde pentru a le da o formă compactă, fie rotundă, fie asemeni unui gard viu. În fiecare an, este bine să tunzi lavanda cu o treime, după prima înflorire, pentru a stimula apariția de noi flori.

Cum poți înmulți tufele de levănțică

În lunile mai și iunie poți face butași din crenguțele verzi, tinere, care nu s-au lemnificat. Acestea prind cel mai repede rădăcini, dacă sunt ținuți în ghivece cu turbă și dacă sunt bine udate în fiecare zi.

sursa foto: 123rf.com