La prima vedere, această plantă curgătoare cu lujeri puternici pare o floare rezistentă. Dar, dacă nu știi aceste mici secrete despre floarea de ceară vei avea neplăcuta surpriză să se ofilească sau să nu mai înflorească niciodată.

Floarea de ceară face parte din genul Hoya care cuprinde 250 de specii, dar numai câteva dintre ele pot fi cultivate la ghiveci. Ține cont că seva florilor este otrăvitoare și nu trebuie atinse de copii sau de animalele din casă.

Floarea de ceară nu rezistă în frig

Pe timpul iernii, această plantă trebuie adăpostită în casă, într-o cameră bine luminată, dar răcoroasă. Nu suportă atmosfera uscată. De aceea, o cameră cu 21 – 23 de grade Celsius este cea mai indicată pentru ea.

Nu ține ghiveciul la soare!

Ai grijă să ții floarea de ceară într-un spațiu bine luminat, dar să nu aibă deloc soare direct, pentru că îi arde frunzele și florile. Vara, are nevoie de lumina soarelui filtrată sau poate fi adăpostită la umbră. Iarna, se ține la fereastră, dar departe de calorifer sau orice altă sursă de căldură.

Se taie sau nu?

Și da, și nu. Fiind o plantă cu o creștere rapidă, trebuie modelată și tăiată cu mare grijă. Se taie rar, după ce se ofilesc florile și numai crengile foarte bătrâne, lăsând o bază de unde se pot dezvolta lujeri noi. Crenguțele mlădioase și tinere nu se taie niciodată, pentru că acestea fac flori în anul care vine.

Cum se udă

Această plantă nu suportă umiditatea ridicată. Trebuie udată moderat, la 2 zile după ce se usucă pământul de la suprafață. Doar în perioadele caniculare are nevoie de mai multă apă. Tot vara, odată pe an, are nevoie de fertilizatori pentru plantele cu frunze cărnoase. Acestea se administrează în apă, treptat, în lunile iunie și iulie.

Cum se transplantează floarea de ceară

Dacă nu ai un spațiu generos pentru această floare, este bine să o cultivi în vase mici, pentru că ramurile ei pot trece de 5 – 6 metri într-un an. O poți muta în vase mai mari după 2 sau 3 ani de la cumpărare. Ramurile ei lungi și elastice trebuie înfășurate pe o coroniță din sârmă sau pe un suport de lemn stabil.