Învață-l să își iubească propria căsuță

Amenajează un loc special pentru puiul de cățel și folosește un coș sau o căsuță confortabilă, cu pernuțe și pereți moi. Învață-l să își iubească propria căsuță și să se întoarcă aici cu plăcere când vrea să se odihnească sau să doarmă. Mângâie-l mai des când stă în culcuș, cheamă-l la căsuța lui și oferă-i o bucățică din hrana preferată și pune-i înăuntru o jucărie care îl atrage. Repetă toate acestea de mai multe ori pe zi, câteva săptămâni și cățelul va învăța cât de bine este să stea în locul care îi este destinat.

Este obligatoriu să meargă regulat afară

Este important ca puiul să învețe să își facă nevoile numai afară și să respecte programul de plimbare pe care îl impune stăpânul. Astfel, nu riști să găsești covorul murdar când te întorci acasă. Dar este important ca plimbările pe afară să coincidă cu necesitățile cățelului și să nu îl lași niciodată să te aștepte la ușă.

Ajută cățelul să accepte lesa

Cumpără o lesă comodă și învață câinele să o accepte, înainte să îl scoți afară. Pune-i lesa în joacă, în casă, oferindu-i ceva bun de mâncare și vorbindu-i blând și calm. Treptat, puiul o va accepta și va învăța să meargă liniștit în lesă și pe stradă sau în parc, unde este foarte important să îl poți controla.

Lecțiile de socializare sunt necesare

Oricât ar fi mic, puiul tău trebuie să se obișnuiască să se joace cu toți membrii familiei și să nu se ferească de musafiri. De îndată ce îl scoți la plimbare, folosește lesa și mergi cu el în diverse locuri unde sunt acceptați câinii: în parcuri, magazine, terase sau pur și simplu pe străzile aglomerate ale orașului. Câinele se va obișnui cu aglomerația, cu ceilalți oameni și cu alte animale, va căpăta mai multă încredere în el și va fi mai puțin stresat în prezența străinilor.

Comanda ”Șezi!”

Nu este doar un simplu truc să îi comanzi câinele să se așeze și să stea cuminte. Dresează-l să se calmeze și să aștepte când i se cere. Este foarte utilă această comandă spre exemplu când aveți musafiri, să nu sară pe ei și să le murdărească hainele, să aștepte cuminte până primește de mâncare sau să nu atace alți câini. Repetă comanda de mai multe ori pe zi, oferă-i o bucățică delicioasă din hrana lui preferată și apasă-l ușor cu mâna pe spate, să înțeleagă că trebuie să se așeze. Dresajul făcut în mod regulat și corect te va ajuta să îți stăpânești mai bine micul patruped și pe el îl va ajuta să se simtă îndrumat și ocrotit de către stăpân.

sursa foto: 123rf.com