Alege câteva plante care cresc mai mult singure, fără să fie nevoie să le uzi și să le cureți tot timpul de buruieni. Iar dacă au și proprietăți curative, cu atât mai valoroase vor fi în curtea ta.
Vinca, frumoasa cu ochi albaștri
Plantă târâtoare, cu frunze veșnic verzi și cu flori mari și albastre, saschiul sau vinca minor este cunoscută și pentru calitățile ei medicinale. Face flori toată primăvara și vara și se întinde rapid, fără să fie prea pretențios la sol. Poate crește deopotrivă la câmpie, dar și în zonele mai joase de munte. Plantează saschiul într-o zonă liberă din grădină, în care se poate dezvolta în voie. Pe lângă el nu va mai crește nicio buruiană și vei avea un covor bogat și verde de frunze tot anul.
Călinul sau bulgărașul de zăpadă
Dacă vrei un arbust rezistent și la secetă, și la ger, cu o creștere rapidă și care se îmbracă în buchete mari de flori primăvara, călinul este o alegere foarte bună. Poate fi plantat pe lângă garduri sau case, pentru a-i susține ușor ramurile înalte și pline de flori. Este un arbust ornamental, dar în industria farmaceutică se folosește scoarța ramurilor tinere pentru produse cu efect calmant, laxativ și diuretic.
Echinaceea, o mică farmacie
Sigur că numele ei sună exotic, dar deja cunoaștem produsele homeopate și farmaceutice bune pe bază de echinaceea. Floarea aceasta frumoasă, viguroasă și rezistentă poate crește și în curtea ta, la deal sau la câmpie. Suportă bine căldura și seceta și rezistă la noi, chiar dacă sunt iernile mai aspre. Echinaceea înflorește toată vara, crește rapid și are nevoie de un spațiu însorit mai larg, doar pentru ea, deoarece tufele tind să se dezvolte acaparând alte flori. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, doar de apă când ploile sunt rare. Florile ei încep să apară din iunie și rezistă până la primele brume din noiembrie. Este o floare frumoasă, dar și utilă, fiind supranumită planta imunității.
Crăițele, plante folositoare în orice curte
Binecunoscute, deosebit de populare, crăițele cresc în orice curte și nici pretențioase nu sunt. Știai că petalele lor ușor parfumate și dulcege pot fi puse în salate să dea culoare? Crăițele au și proprietăți medicinale numeroase, fiind bune pentru tratamente externe (dureri articulare, eczeme, iritații, ochi inflamați), dar și pentru tratamente interne în boli ale pancreasului, vitiligo sau psoriazis. Ca plante decorative, crăițele sunt deosebit de frumoase și îndrăgite, sunt plante perene și se înmulțesc singure, fără să necesite prea multe îngrijiri.
Margaretele, tonic pentru ochi și inimă
Flori delicate, care inspiră puritate și inocență, margaretele cresc în orice grădină de la câmpie și din zonele mai înalte, fără să aibă nevoie de îngrijiri speciale. Se înmulțesc singure și apar de la un an la altul, dar au nevoie de mult soare. Margaretele nu suportă umbra, așa că o curte însorită este cea mai potrivită pentru ele. Sunt multe soiuri de margarete, cele comune sunt albe, dar mai există margarete galbene, violete, roz și chiar purpurii. Ca plantă medicinală, margareta este folosită pentru proprietățile ei tonice, iar infuziile sunt bune în răceli, gripe și bronșite. Petalele florilor sunt comestibile și pot fi adăugate la salate pentru decor.