Două băuturi celebre în toată lumea pe bază de cola au fost inițial inventate drept remedii pentru sănătate. Rețeta inițială a băuturii coca cola îi aparține unui veteran de război, farmacistul John Pemberton, care folosea cocaină și frunze de coca. Băutura tonică era recomandată soldaților care sufereau de pe urma rănilor și a stresului posttraumatic. Iată și alte 5 obiecte inventate cu totul alt scop decât cel de azi.
Pernele nu erau deloc moi la început
În Antichitate, în Mesopotamia sau China, pernele erau făcute din pietre, marmură, împletituri din bambus sau chiar din metal. Ele aveau scopul de a proteja capul de demoni sau de insectele care se târau pe sol. Pernele erau folosite doar de clasa conducătoare. Pernele din paie și frunze sau din pene apar mai târziu, prin palatele grecilor antici, dar erau folosite mai mult de femeile însărcinate.
Pliculețele de ceai
Pliculețele mici și elegante în care se vinde ceaiul au fost la început din mătase. Ele au fost inventate, în 1904, de Thomas Sullivan, un negustor de cafea și ceai din New York. Sullivan s-a gândit că este un mod mai elegant de a vinde ceaiul, dar consumatorii le-au găsit o nouă utilitate pliculețelor, fiind mai simplu să le pună cu totul în apa fierbinte. Vânzările au explodat și au rămas la cote ridicate și azi, când toată lumea cumpără ceai la pliculeț.
Cuptorul cu microunde
Inginerul Percy Spencer lucra la perfecționarea unui sistem cu radar, când a observat că microundele emise de aparatele lui i-au topit batonul cu ciocolată din buzunar. Percy și-a dat seama de puterea acestor unde, a pus câteva boabe de porumb în aparat, iar acestea au explodat imediat. Microundele au devenit invenția secolului XX și sunt folosite acum în toată lumea.
Jucăria slinky sau arcul curcubeu
Este surprinzător cum o jucărie atât de îndrăgită azi a fost inventată de un inginer naval. Richard James căuta diverse metode să suspende, pe punte, instrumentele delicate de care avea nevoie și a scăpat un arc pe podea. Arcul i-a sărit înapoi în mână și atunci i-a venit ideea genială să îl transforme într-o jucărie pentru copii.
Folia din plastic cu bule
Nu doar că este un ambalaj ideal pentru orice obiect prețios și delicat, dar folia cu bule ține loc și de jucărie pentru mulți dintre noi. Oamenii scapă de stres când sparg micile bule de aer între degete. Inventatorul acestei folii nu s-a gândit niciodată unde va ajunge invenția lui. În 1957, Alfred Fielding dorea să realizeze un panou tridimensional din plastic, dar conceptul nu a avut deloc succes. În schimb, a obținut folia cu bule care s-a dovedit genial de utilă în multe situații.
sursa foto: 123rf.com