Plata utilităților, gătitul, curățenia – toate fac parte din viața noastră. Dar asta nu înseamnă că nu poți să faci unele lucruri altfel pentru a jongla mai ușor cu responsabilitățile.
Am făcut o listă de trucuri care îți restructurează programul și obiceiurile.

1. Fă un singur drum, nu mai multe

Statul la coadă e cu siguranță unul dintre cele mai neplăcute experiențe pe care le ai atunci când vrei să achiți facturile lunare la electricitate, gaz sau internet.
Căldura de afară contribuie și ea la gradul de disconfort general și nu prea îți vine să umbli prin oraș de la o instituție la alta.
Din fericire, azi există alternative care ne fac viața mai ușoară. Cea ma simplă variantă este să apelezi la un serviciu modern pentru plata utilităților.
Aduni toate facturile la un loc și faci un singur drum la bancă, unde scanezi codurile de bare la automatul special. Durează puțin, nu trebuie să completezi niciun formular și nu să plătești niciun leu comision. Cu timpul economisit, poți să ieși în parc la o înghețată, nu?

2. Curățenie zilnică, nu săpămânală

Știi scenariul: vine ziua de sâmbătă și îți este groază că vei petrece ore bune curățând și lustruind. Păstrează weekendurile pentru relaxare și timp plăcut petrecut în familie.
Mai bine, alocă zilnic o jumătate de oră pentru a curăța în urma ta și întreține curățenia constant.
Asta înseamnă să pui vasele în chiuvetă sau în mașina de spălat imediat ce le-ai folosit, să cureți baia și blatul de bucătărie la finalul zilei și să împăturești hainele la locul lor după ce le porți.
Încurajează-ți membrii familiei să procedeze la fel – în timp va deveni o rutină și vă veți bucura de o casă ordonată fără mari eforturi.

3. Cumpărături mai rare și mai bune

Cumpărăturile de mâncare și articole de menaj ocupă și ele cealaltă bucată din sâmbăta ta, care ar trebui de fapt să fie liberă. Mai bine:
– fă cumpărăturile în timpul săptămânii, dar nu după amiaza, când toată lumea iese de la serviciu și trece în drum spre casă pe la supermaket.
Statisticile arată că după ora 9 seara e cel mai bine să mergi la supermarket: e foarte puțin aglomerat și ai casele libere.
– cumpără mereu după o listă săptămânală, ca să eviți micile achiziții de la magazinul de cartier, ce adesea atrag diverse mărunțișuri (ca atunci când ieși să cumperi făină, dar vii acasă și cu snacks-uri);
– ia în calcul și varianta de a cumpăra online articolele de menaj și alte produse neperisabile.

4. Creează spații de depozitare generoase în fiecare cameră

Menții mai ușor ordinea dacă fiecare lucru are locul lui și nu lași spațiile de circulație ocupate de diverse obiecte. Specialiștii în organizare recomandă să investești în coșuri sau cutii din plastic, dacă nu dispui de dulapuri spațioase.
Acestea îți sunt de mare ajutor pentru a strânge repede jucăriile copiilor, pentru a depozita prosoape și articole mici de toaletă sau pentru conservele și condimentele din bucătărie.
În plus, îți oferă mobilitate – nu trebuie să răscolești sau să reorganizezi mereu sertarele, ci pur și simpli mulți cutiile și coșurile după necesitățile de moment.

5. Gătește organizat și ingenios

Nu e nevoie să te dai peste cap pentru a găti feluri de mâncare spectaculoase și complicate în fiecare zi.
Alege preparate ușor de făcut, din ingrediente de calitate, pe care să le poți găti în maximum jumătate de oră. Așa vei avea și mai puține vase de spălat după masă.

Îți poți face o listă cu felurile principale preferate de tine și de ai tăi – mâncăruri care îți ies mereu gustoase și pe care le poți face cu alimente de bază ce se găsesc mai mereu în casă. Când nu știi ce să mai gătești, consulți lista. Iar la final de săptămână poți să faci și experimente culinare mai îndrăznețe.

Cum ți se par aceste sfaturi? Tu ai și alte metode prin care îți organizezi treburile? Ne-ar plăcea să le împărtășești cu noi.

Sursă foto: Shutterstock