Cuprins
Cireșele trebuie consumate cât mai mult în stare proaspătă în sezonul lor de vârf. Sunt fructe delicioase, care au beneficii mari pentru sănătate și ajută inima, circulația, rinichii și ficatul.
În plus, ele conțin concentrații mari de nutrienți cu efect antiinflamator și pot combate apariția unor boli grave de inimă și chiar apariția cancerului. Nu rata cireșele în lunile mai – iunie și bucură-te de aroma lor și de toate beneficiile sănătoase!
Dar iată cum să păstrezi cireșele mai mult timp, știut fiind faptul că se numără printre cele mai delicate fructe.
Cireșe proaspete la frigider
Ține cont de faptul că cireșele nu se mai coc după ce sunt culese. Odată ce le-ai desprins de pe ramurile pomului, cireșele rezistă în medie 3 – 4 zile, dar pentru a le prelungi valabilitatea ele trebuie păstrate la frigider.
Pune cireșele în castronele sau caserole mici. Nu depozita cantități mari de cireșe în aceeași caserolă, deoarece fructele aflate la baza vasului se vor strivi și se vor strica mai repede. Folosește recipiente mai mici, iar fructele se vor păstra mai bine.
La frigider, cireșele proaspete și bine coapte pot rezista aproximativ o săptămână.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl reții este acela de a păstra și codițele. Cireșele se mențin proaspete mai mult timp, dacă sunt culese cu tot cu codițe.
Cireșe în straturi de hârtie absorbantă
O soluție pentru a păstra mai mult timp la frigider cireșele este aceea de a le înveli în hârtie absorbantă. Nu spăla cireșele! Nu le rupe codițele! Pur și simplu, folosește o caserolă mare, pune un prim strat de hârtie absorbantă, apoi un strat de cireșe, alt strat de hârtie și tot așa, până se umple caserola.
Hârtia absoarbe umezeala și previne apariția mucegaiurilor. Astfel, cireșele se păstrează la frigider, în sertarul pentru legume și fructe timp de aproape 10 zile.
Spală cireșele cu bircarbonat
Multe fructe roșii de vară pot fi păstrate mai bine, dacă sunt spălate cu apă rece și o linguriță de bicarbonat. Așadar, clătește cireșele cu apă și bicarbonat, deoarece această soluție elimină și neutralizează multe bacterii și spori de ciuperci care ar putea afecta fructele.
Ține minte să nu le rupi codițele și apoi, după ce le clătești cu apă și bicarbonat, să le pui în caserole mici la frigider. Se vor menține în medie 10 zile proaspete.
Cum păstrezi cireșele la congelator
Una dintre soluțiile pe termen de lung care te ajută să păstrezi cireșele tot anul este congelarea. Spală bine cireșele, rupe codițele și lasă-le să se zvinte de apă pe șervete mari de hârtie. Apoi așază cireșele în straturi în caserole mari. Între straturi pune hârtie cerată sau hârtie de copt.
Așa poți să păstrezi cireșele la congelator în stare perfectă timp de cel puțin un an de zile. Le poți folosi iarna pentru prăjituri, compoturi și pentru ornarea torturilor.
Cireșe la borcan
O altă metodă excelentă pentru a păstra cireșele proaspete, fără adaos de zahăr, este conservarea lor în apă la borcan. Ce ai de făcut!
Alege doar cireșe mari și sănătoase, fără viermi, lovituri sau zone strivite.
Spală bine cireșele în apă rece cu bicarbonat, apoi doar în apă rece. Bineînțeles, le poți rupe codițele.
Pregătește 2 – 3 borcane de 800 de grame, pe care trebuie să le sterilizezi în apă clocotită timp de 3 minute.
Scoate borcanele din apa clocotită, lasă-le să se răcească și adaugă cireșele pe trei sferturi. Completează cu apă rece, capsează capacele și pune-le într-o oală mare să le fierbi dinnou, pentru a se conserva perfect. Trebuie să le fierbi la borcan încă 30 de minute, așa cum ai fierbe murăturile, să țină mai bine peste iarnă.
Nu este nevoie de zahăr sau de suc de lămâie. Prin fierbere se distrug toate bacteriile, iar cireșele vor rezista 2 – 3 luni la borcan, în frigider.