Ni s-a întâmplat multora dintre noi să cumpărăm kalanchoe pline de floricele mici și frumoase iarna, dar în câteva săptămâni, florile s-au ofilit și planta a refuzat să mai înflorească.

Kalanchoe este o floare atipică și are câteva secrete pe care nu toată lumea le cunoaște.

1. Știai că este înrudită cu aloe vera?

Kalanchoe este o plantă originară din Madagascar și face parte din familia suculentelor, fiind înrudită, spre exemplu, cu aloe vera. Ea are tulpini și frunze grase, care acumulează apa în țesuturi.

În mediul ei natural, kalanchoe beneficiază de temperaturi ridicate și de lumina soarelui cel puțin 5 – 6 ore pe zi. Datorită acestor condiții, planta înflorește aproape tot timpul anului. Dar, la ghivece, ea înflorește iarna sau primăvara devreme, numai dacă are un loc bine luminat, însorit și căldura unui calorifer în apropiere.

2. Știai că unele specii sunt anuale?

Familia acestor flori cuprinde mai multe specii, unele anuale sau bienale, altele perene. Numai speciile perene pot înflori de la un an la altul, iar acestea de obicei sunt aduse la ghivece din serele olandeze.

Speciile perene sunt și cele care pot înflori de două ori pe an în ghivece, dar numai dacă beneficiază de lumina soarelui, acolo unde le ții. Fără soare, plantele vor face tulpini subțiri și anemice, care vor crește strâmb și nu vor mai produce boboci de flori.

3. Știai că trebuie udată doar după ce se usucă pământul bine?

Ca multe alte plante suculente care rețin apa în frunze, kalanchoe trebuie udată doar după ce se usucă bine pământul. Prea multă umezeală poate duce la putregai și ciuperci. Dar, dacă lași pământul să se usuce între două udări, rădăcinile vor fi protejate.

Kalanchoe nu se udă cu apa de la chiuvetă, pentru că are prea mult clor. Ideal este să o uzi cu apă de fântână sau cu apă de chiuvetă lăsată două zile în borcan, să se evapore clorul.

4. Știai că trebuie să schimbi pământul de două ori pe an?

În septembrie și februarie se recomandă schimbarea stratului superior de pământ din ghiveci, pentru a oferi plantei mai mulți nutrienți.

Această plantă are nevoie de un vas încăpător și de un substrat amestecat din pământ de flori, turbă și nisip pentru a fi cât mai bine afânat. Ph-ul solului trebuie să fie de 6 – 7, dacă este mai mare de 7, frunzele încep să se îngălbenească.

5. Știai că trebuie tăiată anual?

După trecerea florilor, se taie partea superioară a plantei și se lasă la repaos, într-un loc mai puțin luminos, timp de cel puțin o lună sau două luni. Repaosul la umbră ajută planta să își conserve energia, după care, când este mutată la lumină și soare, va fi stimulată să facă iar flori.

Ca să îngrijești kalanchoe cât mai bine și să aibă mai multe flori, se ciupesc ramurile tinere și se aplică regulatori de creștere care se găsesc în magazinele specializate.