Rujurile și fardurile de pleoape

Multe adolescente își împrumută de la una la alta cosmeticele preferate, iar printre ele cel mai folosite sunt rujurile sau glossurile. Dar este un obicei destul de riscant. Dacă vreuna dintre prietenele tale are herpes, virusul se transmite ușor când îți folosește rujul. Chiar dacă erupția nu este evidentă, virusul este prezent în mucoasa bucală. Iar în fardurile de pleoape, care conțin și grăsimi, se dezvoltă rapid ciuperci și virusuri care pot provoca orjeletul, blefarita, conjunctivita sau chalazionul, toate fiind dureroase și greu de tratat.

Căștile pentru urechi nu le împrumuți nimănui

Ar fi bine ca toată lumea să considere căștile obiecte de igienă personală. Fiecare dintre noi are o anumită floră bacteriană în interiorul urechilor și mai ales în ceară. Când ne împrumutăm căștile, preluăm bacterii străine și riscul de infecție este destul de serios. Fiind obiecte delicate, nu este ușor să le dezinfectezi, pentru că alcoolul le poate deteriora. Cel mai bine este să nu le dai și celorlalți!

Deodorantele de subraț

Și acestea trebuie puse pe lista cu obiecte pe care nu le împrumuți nimănui. Deodorantul solid sau lichid care ia contact cu pielea ta pot lua de la alte persoane diverse bacterii, chiar dacă ele conțin substanțe antibacteriene. Nu sunt concepute să neutralizeze flora microbiană în totalitate. Ele inhibă transpirația și au un rol secundar în combaterea microbilor.

Prosoapele trebuie să fie doar ale tale

Ar fi ideal ca fiecare membru al familiei să aibă prosoapele lui, diferite pentru față, pentru corp și pentru picioare. Detergenții moderni distrug aproape toate bacteriile și ciupercile de piele pe care le poți lua de la alte persoane, dar nu este bine să folosești prosoapele la comun nici măcar cu părinții sau frații tăi. Din aceleași considerente, nu trebuie să folosești papucii de casă ai altei persoane, chiar dacă îi speli des.

Unghiera, pila și alte accesorii cosmetice

Este evident că pila și unghiera trebuie să fie de uz personal. Nu se știe niciodată când un alt membru al familiei se îmbolnăvește de ciuperca unghiei și o transmite tuturor. Nici penseta nu trebuie să o împrumuți nimănui. Iar alături de ea, pensulele și bureții folosiți la machiaj trebuie și ele să fie doar ale tale. Chiar dacă cealaltă persoană nu are nicio boală de piele, ea poate avea pe ten o floră bacteriană cu care pielea ta nu este obișnuită și care poate provoca iritații și acnee.

sursa foto: 123rf.com