Firele de șofran sunt cele mai prețioase condimente din lume, de secole întregi.

Acest condiment, deosebit de apreciat pentru propritățile lui medicinale, pentru aroma și culoarea lui intensă, se obține cu trudă și în cantități foarte mici.

Cel mai mare producător este Iranul, dar bucătarii cu experiență știu că cel mai bun șofran provine din Franța.

  1. Firele de șofran sunt de fapt staminele unei flori

    Așa arată florile de șofran. Nu orice specie de crocus produce prețiosul condiment

    Așa arată florile de șofran. Nu orice specie de crocus produce prețiosul condiment

Șofranul se recoltează de la o specie de crocus, o floare de primăvară înrudită cu brandusele. Ea crește din bulbi, în același timp cu frunzele, are petalele mov și câte 3 stamine roșii ca focul, lungi, subțiri și foarte delicate. Aceste stamine, uscate și mărunțite, dau condimentul minune.

2. De ce este numit ”aurul roșu”

Șofranul se recoltează greu și întregul proces se face manual. Nu există mijloace mecanizate pentru recoltarea și procesarea șofranului. Pentru 1 kg de șofran este nevoie în medie de 200.000 de flori, iar pentru 1 gram este nevoie de câteva sute de stamine uscate. De aceea, prețul lui este cel mai scump din lume între toate condimentele, între 2.000 și 10.000 de lire/500g în funcție de calitate.

3. Șofranul uscat rezistă peste 2 ani

Chiar dacă îți permiți doar câteva grame sau câteva fire de șofran, este o investiție bună. La o mâncare sau la o prăjitură, este nevoie uneori doar de un singur fir, care poate schimba gustul întregului preparat. În plus, șofranul rezistă peste 2 ani dacă îl ții la răcoare și la întuneric.

4. Șofranul trebuie preparat termic înainte de a fi adăugat în mâncare

Indiferent de forma în care îl cumperi, firele și șofran sau pudra trebuie înmuiate înainte în apă călduță și apoi se adaugă la mâncare la final, după ce toate ingredientele s-au fiert bine. Șofranul nu se dizolvă în ulei, așa că nu trebuie adugat direct în sosurile grase sau în cremele de prăjituri fără să fie înmuiat în apă.

5. Firele de șofran își lasă aroma în timp

După ce adaugi șofran la un preparat, așteaptă cel puțin o zi ca aroma lui să pătrundă în toată mâncarea. Abia a doua zi, orezul sau prăjitura făcută cu șofran va avea gustul specific.

!!! Nu te lăsa păcălită de șofranul contrafăcut

Dacă vezi un preț prea mic pentru șofran, ferește-te să cumperi. Nu este șofran adevărat, ci stamine culese de la alte flori care seamănă cu firele de șofran.

Și nu orice floare de crocus produce șofran, ci doar o specie anume. Multe alte specii de crocus nu au deloc stamine roșii sau, dacă au, pot fi otrăvitoare.

sursa foto: Shutterstock