Pregătește legume cu coaja tare, dar și dovlecei sau roșii pentru că vor fi mult mai bune la grătar. Ele capătă aroma de copt și afumat pe care o are friptura și devin mai suculente.

Iată ce beneficii au pentru sănătate legumele făcute la grătar:

  • Se păstrează mai bine substanțele nutritive din pulpa legumelor;
  • Se folosește mult mai puțin ulei sau chiar deloc
  • Se gătesc mai repede decât la cuptor sau în oala de pe foc
  • Capătă o aromă nouă, mai dulce și mai savuroasă
  • Devin mai ușor de curățat de coajă
  • Își păstrează mai bine culorile apetisante

Cum pot fi gătite legumele la grătar

Legumele care sunt mai bune la grătar sunt cele care au coaja mai tare și pulpa mai suculentă, dar și legume mai puțin suculente precum ceapa sau dovleceii.

Acestea pot fi gătite la grătar

  • folosind frigărui de lemn,
  • folosind folie de staniol,
  • direct pe grilajul grătarului printre bucățile de friptură.  

5 legume mai bune la grătar

Roșiile se numără printre legumele de vară cel mai des gătite la grătar, pentru că sunt mult mai delicioase. Ele capătă o aromă deosebită de la grăsimea și fumul de grătar, își păstrează mult mai bine anumite vitamine și nutrienți precum licopenul, și gustul lor este mult mai dulce și mai bun. Roșiile se taie în rondele groase și se gătesc la grătar printre bucățile de friptură sau pot fi tăiate pe jumătate și umplute cu puțină brânză grasă.

Dovleceii devin mult mai dulci, dacă sunt făcuți la grătar, și capătă un gust deosebit, care nu se poate obține la tigaie. Dovleceii se taie felii pe lungime și se pun direct pe grătar cu tot cu coajă.

Vinetele sunt mai bune la grătar, după cum se știe, și sunt minunate dacă sunt presărate cu puțină sare sau cu brânză sărată ori unse cu ulei și usturoi. Nu trebuie să le cureți de coajă, când le faci pe grătar.

Ardeii capia sau ardeii grași, roșii sau galbeni, pot fi tăiați în felii late, unși cu ulei și presărați cu puțină sare. Vor fi mult mai gustoși dacă îi faci la grill sau pe grătarul din curte, alături de friptura marinată.

Ceapa roșie devine un adevărat deliciu la grătar. Ceapa capătă un gust mai bun, mai dulce și o savoare deosebită, iar ceapa roșie este și mai gustoasă decât cea albă. Folosește întotdeauna ceapă roșie la frigărui, între bucățile de carne, sau tăiată rondele pe grătar, lângă mici și coaste de porc.