Cuprins
Încearcă să gătești mai des vara legume bune pentru grătar! Au un gust mult mai apetisant și o ușoară aromă de fum. Chiar dacă nu ai curte și un grătar pe lemne, poți folosi un grătar electric sau o tigaie de tip grill pe focul de la aragaz.
Legumele gătite la grătar păstrează mult mai bine textura crocantă, culoarea, aroma naturală și un procent mai mare din vitaminele esențiale. Stropite sau nu cu ulei, ușor condimentate cu sare, piper sau boia, după gusturi, poți încerca diverse legume bune pentru grătar din lista noastră de mai jos.
După ce le coci și le cureți de coajă, dacă este cazul, le poți folosi în sandviciuri, la paste, în salate sau la pizza. Iar timpul de gătit nu este mult mai mare decât timpul de preparare a legumelor la cuptor! Ba din contră, unele legume se fac mai repede pe grătar, decât în tava din cuptor, așa cum sunt roșiile, dovleceii sau ciupercile.
Ce beneficii au legumele făcute la grătar
- Se păstrează mai bine substanțele nutritive din pulpa legumelor;
- Se păstrează un procent mai mare din vitaminele sensibile la căldură precum vitamina C sau vitamina A;
- Se folosește mult mai puțin ulei sau chiar deloc
- Se gătesc mai repede decât la cuptor sau în oala de pe foc
- Capătă o aromă nouă, mai dulce și mai savuroasă
- Devin mai ușor de curățat de coajă
- Își păstrează mai bine culorile apetisante
Cum pot fi gătite legumele la grătar
Legumele care sunt mai bune la grătar sunt cele care au coaja mai tare și pulpa mai suculentă, dar și legume mai puțin suculente precum ceapa sau dovleceii.
Acestea pot fi gătite la grătar
- folosind frigărui de lemn,
- folosind folie de staniol,
- direct pe grilajul grătarului printre bucățile de friptură
- la tigaia de tip grill pe aragaz
- la un grill electric
10 legume mai bune la grătar decât fierte
Roșiile se numără printre legumele de vară cel mai des gătite la grătar, pentru că sunt mult mai delicioase. Ele capătă o aromă deosebită de la grăsimea și fumul de grătar, își păstrează mult mai bine anumite vitamine și nutrienți precum licopenul, și gustul lor este mult mai dulce și mai bun. Roșiile se taie în rondele groase și se gătesc la grătar printre bucățile de friptură sau pot fi tăiate pe jumătate și umplute cu puțină brânză grasă.
Dovleceii devin mult mai dulci, dacă sunt făcuți la grătar, și capătă un gust deosebit, care nu se poate obține la tigaie. Dovleceii se taie felii pe lungime și se pun direct pe grătar cu tot cu coajă.
Vinetele sunt mai bune la grătar, după cum se știe, și sunt minunate dacă sunt presărate cu puțină sare sau cu brânză sărată ori unse cu ulei și usturoi. Nu trebuie să le cureți de coajă, când le faci pe grătar.
Ardeii capia sau ardeii grași, roșii sau galbeni, pot fi tăiați în felii late, unși cu ulei și presărați cu puțină sare. Vor fi mult mai gustoși dacă îi faci la grill sau pe grătarul din curte, alături de friptura marinată.
Ceapa roșie devine un adevărat deliciu la grătar. Ceapa capătă un gust mai bun, mai dulce și o savoare deosebită, iar ceapa roșie este și mai gustoasă decât cea albă. Folosește întotdeauna ceapă roșie la frigărui, între bucățile de carne, sau tăiată rondele pe grătar, lângă mici și coaste de porc.
Sparanghelul este considerat de iubitorii acestei legume mult mai bun, dacă este gătit la grill. Stropit cu ulei sau cu puțină grăsime de la friptură, sparanghelul se menține crocant și devine puțin mai dulce pe grătar. Este o garnitură delicioasă, alături de ceapa roșie pe grătar sau alături de roșii. Dacă îl pui la marinat timp de 2 – 3 ore înainte, va fi și mai delicios!
Porumbul fraged este o adevărată delicatesă la grătar. Nu trebuie decât să îl ungi cu unt și să presari puțină sare afumată sau sare cu ierburi aromate. Va fi delicios și poate fi consumat lângă o salată de crudități crocante sau lângă cârnați gătiți și ei tot la grătar.
Ciupercile, chiar dacă nu sunt legume, le putem incluse pe lista alimentelor mult mai delicioase pregătite la grătar. Umplute cu carne tocată, legume, verdețuri sau brânzeturi, ciupercile sunt minunate gătite la grătar câteva minute, atât cât să devină suculente, dar să păstreze textura crocantă.
Andivele, mai puțin folosite în bucătăria românească, dar foarte apreciate pentru gustul lor dulce-amărui și proprietățile benefice pentru stomac și ficat, pot fi și ele gătite la grătar. NU trebuie decât unse cu puțin unt sau ulei și presărate cu puțină sare. Vor fi excelente pentru sandviciuri sau pentru salate cu legume de vară.
Morcovii, în mod suprinzător, sunt legume mai bune la grătar sau grill, decât fierte. Taie morcovii pe lung în jumătăți, să se coacă mai ușor, presară cu ulei, sare și piper sau ierburi aromatice și pune-i pe grătarul bine încins. Vei fi surprinsă ce aromă delicioasă capătă la grătar!