CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Cine are curte și solar și se ocupă de cultivarea legumelor știe deja că în luna martie poți recolta ceapa verde, spanacul, usturoiul și ridichile. Acestea sunt legume care cresc repede, sunt trufandalele așteaptate la început de primăvară, pe care le poți cultiva ușor și în jardiniere, în balconul închis ca o seră.

Ceapa verde la jardiniere

Pregătește jardiniere adânci de 10 sau 15 cm, pământ bun amestecat cu humus, nisip și stimulator de înrădăcinare și plantează bulbii mici de arpagic la o distanță de 5 – 7 cm unul de altul. Acoperă jardinierele cu folie transparentă, să se încălzească bine pământul, și așteaptă să răsară mugurii verzi. Udă frecvent, dar așteaptă să se usuce pământul la suprafață între udări, deoarece ceapa nu suportă umezeala puternică în sol. În aproximativ 3 săptămâni deja poți culege primele fire de ceapă verde pentru o salată.

Usturoi verde

mănânci usturoi verde

Dacă îți place usturoiul crud și tânăr, atunci cultivă-l în solar sau în jardinieră. Nu îți trebuie decât pământ bun, cu îngrământ și nisip, bine săpat și afânat. La fel ca în cazul arpagicului, bulbii de usturoi se cultivă la 5 – 7 cm distanță. Ei vor răsări din prima săptămână, iar după alte 2 sau 3 săptămâni poți culege frunze proaspete de usturoi sau leguma cu totul.

Ridichi la jardiniere sau la solar

La fel ca ceapa verde, ridichile se pot cultiva și în jardiniere adânci și largi, cu pământ hrănitor, amestecat cu nisip, să fie bine afânat. Semințele de ridichi răsar chiar din prima săptămână, iar într-o lună deja poți cultiva primele ridichi. Se udă frecvent, dar cu mare grijă să nu mustească pământul de apă, deoarece pot putrezi rădăcinile legumelor. Jardinierele cu ridichi trebuie ținute în cel mai însorit loc din balcon.

Spanacul în topul cu legume care cresc repede

Spanacul te ajută să dai burta jos

Seamănă semințe de spanac în jardieniere, păstrând o distanță de câțiva centimetri între ele. Folosește un substrat de calitate, cu îngrășăminte și stimulator de înrădăcinare, iar semințele vor încolți chiar din primele 10 zile. Frunzele de spanac se pot folosi după 3 săptămâni, când deja cresc suficient de mari pentru salată sau pentru o mâncare cu sos, dar sunt fragede și gustoase.

Morcovi baby

De dimensiuni reduse, dulci și cu un gust apetisant, soiurile de morcovi de mici dimensiuni sau morcovii baby au început să cucerească și piața românească. Ei sunt preferați de bucătari pentru că se fierb și să călesc mult mai rapid decât morcovii mari, și au un gust dulce aparte. Poți cultiva acești morcovi baby din semințe, în jardiniere adânci sau în solar. Sunt legume care cresc repede și se pot recolta deja la 30 sau 40 de zile de la semănare.

foto: Shutterstock