Fii atentă la culoare și la miros când vrei să cumperi carne macră de la măcelărie. Ai grijă să cumperi mereu carne proaspătă și să nu te lași păcălită de reclama vânzătorului.

Carnea de pui trebuie să aibă o culoare alb-roz sau cel mult de un alb-gălbui foarte deschis, când se vede grăsimea sub piele. Uită-te cu atenție să nu aibă pete roșii sau vineții la încheieturile aripilor sau la copane, să nu aibă resturi mari de pene sau gheare nespălate. Pielea trebuie să fie elastică, iar carnea fermă, să nu se lipească de degete și să nu fie moale.

Carnea de curcan este mai roșie decât cea de pui, dar trebuie să fie elastică, bine întinsă și ușor lucioasă. Dacă este acoperită cu piele, aceasta trebuie să aibă o culoare alb spre crem deschis, să fie cât mai bine curățată și fermă.

Cum recunoști o carne proaspătă de porc sau de vită

Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roz-trandafirie ca să fie o carne proaspătă. Fibra acestui tip de carne trebuie să fie tare și ușor elastică, să nu intre degetele în ea, altfel este posibil să fie o carne desprinsă de mai multe zile de pe os. Culoarea roz deschis îți indică faptul că a fost un animal tânăr, iar culoarea roz mai închis indică un animal mai în vârstă, posibil trecut de doi, trei ani. Dacă o miroși, trebuie să aibă un iz de crud și în niciun caz un iz neplăcut, fetid sau rânced.

Carnea de vită are o culoare roșie mai intensă, aproape roșu-rubiniu, să fie lucioasă, cu fibra tare și să nu fie prea moale la pipăit. O carne proaspătă și bună de vită se recunoaște și după fibrele albe de grăsime. Acestea trebuie să fie dese, albe și subțiri, ca să dea gust bun cărnii. Dacă este o carne prea închisă la culoare, fără grăsime, este posibil să fie de la o vită bătrână și nu va fi ușor de gătit și de mâncat.

Carnea tocată este carnea cu cel mai mare risc de infecție, dacă nu este foarte proaspătă. Pe aceasta o recunoști imediat după miros. Cere fără jenă vânzătorului să îți dea să miroși o porție mică, dintr-o lingură. Dacă este o carne proaspătă trebuie să miroasă a crud, iar grăsimea trebuie să fie albă și curată.

sursa foto: 123rf.com