Ai grijă de bijuteriile de valoare din aur sau din argint! Apa cu detergent, săpunul sau substanțele corozive pe care le folosești la curățenie, bagajele grele pot deteriora și deforma inelele fine din aur.
Chiar dacă verigheta nu se scoate de pe deget, este bine să o duci odată la 3 – 5 ani la un bijutier pentru a fi lustruită. Este inelul care are cel mai mult de suferit. Verighetele tuturor sunt pline de zgârieturi și derformate de-a lungul anilor! La fel se întâmplă și cu inelele pe care uiți să le dai jos de pe degete când faci curățenie în casă ori gătești.
Cum se deteriorează bijuteriile
- Săpunul și gelul de duș pătrund prin micile fisuri de la suprafața inelelor sau în montura pietrelor prețioase. De aceea, este bine să dai jos inelele de aur sau de argint, mai ales inelele cu pietre, când ajungi acasă și când faci duș. Nu le păstra pe degete în casă, doar verigheta se păstrează.
2. Grăsimea din carne, pigmenții din legumele roșii, cafeaua, ceaiul, zahărul și sarea pot deteriora inelele cu modele împletite sau perforate. Ele pătrund prin găurelele modelului și deteriorează nu doar culoarea, ci și aspectul finisat al bijuteriilor, atunci când gătești.
3. Soluțiile cu care vrei să cureți baia, dușul sau chiuvetele conțin tot felul de ingrediente abrazive sau corozive. Nu păstra inele sau brățări pe degete când faci curățenie în casă. Și nu căra genți grele cu inele pe degete, pentru că le poți deforma ușor.
4. Când grădinărești, există riscul să derformezi inelele când sapi sau când tai florile. Lasă inelele în cutia de bijuterii și poartă mănuși, să protejezi verigheta.
5. Lănțișoarele și medalioanele din aur sau din argint sunt afectate de alcoolul și substanțele chimice din parfumuri. Mai bine le pui la gât după ce te parfumezi ușor pe decolteu. Aurul rezistă destul de bine la parfum, dar cu timpul își pierde luciul fin.
Cum păstrezi bijuteriile de valoare
Cumpără o cutie mai mare pentru bijuterii, căptușită cu un material catifelat. Este bine ca fiecare inel, fiecare pereche de cercei sau fiecare lănțișor să aibă locul lui, unde nu poate fi zgâriat de bijuteriile din jur. Nu ține laolaltă bijuterii din aur cu gablonțuri din metale comune, deoarece aurul este mai moale decât unele gablonțuri din nichel și sticlă și se zgârie ușor.
Curăță bijuteriile de valoare în mod regulat, odată pe an: înmoaie bijuteriile într-o soluție de apă caldă și bicarbonat de sodiu, apoi lustruiește-le cu o lavetă fină din microfibră sau cu o batistă pentru ochelari.
Dacă sunt profund zgâriate, este bine să le duci la un atelier de bijuterii pentru a fi lustruite și finisate. După o curățare și lustruire profesională, vei observa imediat diferența. Inelele, lănțișoarele sau cerceii tăi vor arăta ca noi, abia cumpărate din magazin.