Un animal de companie poate fi de ajutor într-o familie cu copii mici. Simplul fapt că și copiii trebuie să aibă grijă de el, să îl hrănească și să iasă la plimbare, constituie un stimulent important în educația lor.

Iar alături de câini, copiii fac mai multă mișcare, ies mai mult prin parcuri, decât să stea la calculator, și învață mai ușor să socializeze, dacă sunt introvertiți. Iată un top al celor mai potrivite rase de câini pentru copii. Toți câinii prezentați mai jos sunt câini prietenoși cu cei mici.

Câinii din rasa Beagle

Este un câine de talie mică, activ și jucăuș, dar foarte tolerant. Nu este deranjat de copiii zgomotoși și este fericit dacă este atras în jocurile lor. Este protector cu bebelușii și nu se supără dacă părinții nu îi mai acordă lui toată atenția. Dar trebuie dresat de pui, deoarece are tendința de a lătra destul de mult și trebuie să învețe să respecte orele de liniște și comenzile stăpânului.

Câinele Beagle are un temperament echilibrat și vesel și se poate adapta ușor în familiile numeroase. Este mai potrivit pentru copiii trecuți de 4 sau 5 ani, cărora le place mult să se joace în aer liber.

Rasa Collie

Un câine de talie mare, inteligent, răbdător și ușor de dresat, Collie este întotdeauna în topul celor mai buni câini prietenoși cu cei mici. Dacă este bine dresat de pui, Collie devine protector față de copii, stă alături de ei în orice moment și dă alarma când apar pericole. Este loial și se atașează pe viață de o familie care știe cum să îl crească. Este un câine de turmă și adoră să îndrume și să își urmeze stăpânii, dar are nevoie de multă mișcare și de o îngrijire atentă, datorită blăniței lungi.

Câinele Bichon Frise

Simpatic și jucăuș, plin de energie și bucurie, acest câine de talie mică este o adevărată jucărie pentru copii. Dar, atât părinții, cât și copiii trebuie să învețe că este un animal sensibil, nu doar un companion de joacă. Este sociabil, se adaptează ușor la diverse situații și se atașează de familie. Dar este și un câine încăpățânat, care trebuie dresat riguros de când este pui pentru a respecta îndrumările stăpânilor.

Rasa Golden Retriver

Este plin de viață, inteligent și afectuos, ceea ce îl face un câine de pază excelent pentru familiile cu mai mulți copii. Este chiar recomandat pentru cei care adoptă prima dată un câine. Dresat de mic și bine îngrijit, retriver-ul își va respecta stăpânii și va fi ușor de stăpânit. Este un câine căruia îi place mult să se joace, dar să fie în centrul atenției și poate deveni posesiv cu cei mici, dacă nu este dresat corespunzător.

Câinele Labrador

Adoră să se joace cu cei mici și este un câine care are nevoie de multă mișcare în aer liber. Se comportă foarte bine cu copiii, sunt protectori și nu au deloc tendințe agresive. Ca la orice rasă, contează foarte mult dresajul și un program zilnic bine structurat, astfel încât câinele să aibă un stil de viață cât mai ordonat. În acest fel, va fi un animal echilibrat și răbdător, în care poți avea încredere, chiar dacă ai un bebeluș.

Rase recomandate pentru copiii cu alergii

Poodle și Mops sunt câini de talie mică, jucăuși și inteligenți, care năpârlesc puțin și sunt recomandați în special pentru copiii care fac alergii ușoare. Alături de un animal de companie, alergiile se pot corecta mai ușor în primii ani ai copilăriei, deoarece organismul capătă mai repede rezistență față de factorii alergeni.

Dacă vrei un căine de pază, vezi ce rasă ți se potrivește mai bine dintre Dachshund, Doberman, Ciobănesc Caucazian, Rottweiler sau Cane Corso.

sursa foto: 123rf.com