Cei mai mulți stăpâni știu când animalele lor sunt bolnave, deoarece simptomele pot fi evidente. Apatia, somnolența, lipsa apetitului sau, din contră, agitația, scărpinatul excesiv și nevoia de a bea apă în continuu se numără printre simptomele ciudate pentru care trebuie să apelezi la un medic veterinar.

Din păcate, câinii pot suferi și de boli tăcute, ascunse, ale căror simptome apar mai târziu. Stăpânii le pot ignora multă vreme, dacă nu merg la consult veterinar în mod regulat. Iată câteva dintre afecțiunile câinilor pe care le poți depista târziu, dar care ar putea fi tratate ușor dacă ar fi descoperite din timp.

Afecțiunile urechilor

O infecție în zona urechilor poate începe cu ușoare mâncărimi, iar câinele tău va începe să se scarpine mai des sau își va freca urechile de obiectele din jur. Dacă ignori aceste simptome, boala se va agrava și îi poate afecta auzul pe termen lung.

Pe de altă parte, stăpânii care au câini cu urechi foarte lungi consideră că este firesc să aibă mâncărimi sau să îi deranjeze și nu verifică prea des pavilioanele urechilor. Nu neglija acest aspect și nu amâna consultul periodic la veterinar unde orice boală de urechi poate fi descoperită în timp util.  

Problemele cu dentiția

Și câinii au nevoie de îngrijiri ale dentiției ca și noi. Trebuie să verifici periodic colții, măselele și gingiile. De câte ori ți se pare că respirația lui miroase urât, încearcă să verifici și dentiția și mergi la un consult veterinar.

Dacă gingiile sunt inflamate și roșii, câinele poate avea dureri în continuu din cauza lor și nu mai poate mânca. Acesta ar fi un prim simptom care ți-ar putea indica dacă patrupedul are probleme cu dentiția. Scuturatul din cap este și el un alt simptom al acestor boli tăcute pe care nu trebuie să îl ignori, dacă începe să se repete des.  

Bolile de piele

Din cauza blăniței dese, apariția bolilor de piele este mai greu de observat. Stăpânii își dau seama că ceva nu este în regulă abia când pică smocuri mari de blană, dar boala poate fi deja foarte gravă. Verifică adesea pielea, mai ales în jurul gâtului și pe burtică sau în locurile unde vezi că animalul se scarpină mai mult. Dacă observi că are răni, scuame, iritații sau pișcături, ia imediat măsuri!

Durerile articulare printre cele mai perfide boli tăcute

Și câinii pot suferi, spre bătrânețe, de artrite. Durerile articulare nu se văd și nu pot fi depistate decât dacă ești foarte atentă la modul în care se mișcă și merge câinele tău. Dacă nu mai este fericit când îl scoți la plimbare și simte nevoia să se odihnească mai des, discută imediat cu un medic veterinar care va verifica și mobilitatea articulațiilor.

Obezitatea

Printre cele mai comune afecțiuni ale câinilor de lungă durată se numără și obezitatea. Este o boală de care animalul suferă din cauza ignoranței stăpânului. Dacă nu ții sub control dieta câinelui, dacă nu îi oferi o hrană de calitate bine cântărită și echilibrată, cu timpul poate deveni obez.

Nu îi da câinelui tău pâine, carne grasă și alimentele pline de zahăr sau grăsime pe care le mănânci și tu. Discută cu veterinarul care este cea mai bună dietă și ai grijă de sănătatea lui!