Aparatele nefolosite, dar care stau tot timpul în priză, consumă curent. Iar printre cei mai mari consumatori se numără calculatoarele și încărcătoarele. În casele în care există boilere la baie sau la bucătărie, acestea trec în topul consumului, iar factura devine mai piperată de-a lungul anului.

Chiar dacă tu le oprești din buton și nu le folosești decât seara, când ajungi acasă, electronicele care stau tot timpul în priză consumă curent. Iată care sunt cele mai întâlnite aparate care scumpesc factura.

Televizoarele moderne

Din ce în ce mai performante și mai mari, televizoarele consumă mai mult decât ne așteptam. Aproape nimeni nu le decuplează de la curent, când pleacă de acasă, deși așa ar fi indicat să facem. Iar când pleci în vacanță, categoric televizorul trebuie scos din priză.

Un studiu realizat de International Consumer Research & Testing (ICRT) arată că un televizor conectat tot timpul la curent poate consuma în medie 50 kwh pe an.

Sistemul WI-FI și receiverul

Mai toți avem în case internet și un sistem WI-FI, precum și un receiver pentru canalele de televiziune. Iar acesta stă tot timpul în priză, ca să nu mai introducem parolele de câte ori ne întoarcem acasă. Și acest sistem ajunge la un consum de 30 kwh pe an.

Încărcătorul de telefon

Mulți dintre noi au obiceiul să lase încărcătorul în priză, dacă nu trebuie să îl ia cu ei la serviciu. Dar este un obicei prost, care costă! Chiar dacă are un consum foarte mic, aproape insignifiant, de un wat oră pe zi, el se adună totuși în timp. Aceeași problemă o poți avea și dacă lași încărcătorul de laptop în priză, chiar dacă laptopul l-ai deconectat.

Calculatorul consumă curent non stop

De obicei, calculatoarele de birou stau conectate la priză în continuu. Chiar dacă îl punem pe modulul stand-by, el tot consumă și ajunge la aproape 50 kwh pe an.

Cuptorul cu microunde și cafetiera

Dacă ai asemenea aparate în priză la bucătărie, trebuie să te aștepți la un consum de aproximativ 15 kwh pe an, chiar dacă nu le folosești decât ocazional. Este mult mai indicat să le bagi în priză doar când ai nevoie de ele.

Alți consumatori de care nu ai habar

Dacă mai ai telefon fix în casă, și el stă conectat la curent. Dacă ai fax, de asemenea. Imprimanta, aerul condiționat, cuptorul electric cu afișaj electronic, ceasul deșteptător și orice alt mic aparat care stă în priză consumă. Cât de puțin, dar contează. Într-un an, într-o gospodărie modernă de la oraș, se adună aproximativ 200 kwh în plus doar de la aparatura care nu este deconectată atunci când nu este folosită.

sursa foto: 123rf.com