Micul dejun din hotel te ajută să începi ziua mai relaxat și plin de energie, fie că mergi la plajă, pe un traseu de munte sau să vizitezi un oraș.

Majoritatea turiștilor caută azi hoteluri și pensiuni care pot oferi prima masă de dimineață, o cafea, un ceai și chiar sandviciuri pentru drum. O asemenea ofertă te scutește să mai pierzi timpul de dimineață căutând ceva de mâncare în drumul tău.

Dar trebuie să știi că, uneori, micul dejun din hotel poate fi pregătit și cu alimente care nu respectă toate standardele de curățenie și siguranță. În plus, în marile hoteluri, cu sute de turiști săptămânal, se folosesc diverse ingrediente rapide precum praful de ouă sau înlocuitori pentru brânză și unt.

Dacă un preparat ți se pare că nu are chiar gustul lui obișnuit, probabil conține aceste ingrediente numite premix, prafuri și pudre cu arome dulci sau sărate.

Ce alimente să eviți la micul dejun din hotel

Ouăle jumări

Scrambled eggs sau ouăle jumări pe care le faci acasă, uneori cu unt, cu telemea sau câteva bucățele de cârnăcior, sunt delicioase și apetisante. Dar, dacă ai așa ceva în oferta de mic dejun la hotel sau la pensiune și nu ți se pare că arată ca cele făcute de tine acasă, mai bine le eviți. Este foarte ușor pentru bucătarii din restaurant să folosească pudră de ouă, puțin lapte și ulei pentru a face rapid cantități mari de ouă jumări.

Pudra de ou nu este deloc periculoasă, dar nu are gustul pe care îl au ouăle proaspăt sparte în tigaie și pregătite imediat. S-ar putea să fii dezamăgit de gustul ouălor jumări pregătite din pudră de ou. Pe de altă parte, trebuie să știi că acel amestec de pudră de ou, lapte, ulei și ce arome mai pun ei… s-ar putea să stea câteva ore prin frigider sau chiar de la o zi la alta până când este preparat. Acest lucru poate duce la înmulțirea unor bacterii periculoase precum salmonella.

Lămâile tăiate felii

Evită să te servești cu lămâi deja tăiate felii. În multe hoteluri, sunt puse la dispoziția turiștilor farfurioare cu felii de lămâie și chiar carafe cu apă rece și felii de lămâie. Este un truc ieftin pentru ei, dar destul de riscant pentru sănătatea ta. Nu se știe cât de bine au fost spălate lămâile, cât de curate au fost mâinile celui care le-a tăiat, cât de curate au fost instrumentele din bucătărie.

Mai bine cere o lămâie întreagă și taie tu felii pentru ceai!

Quiche cu legume sau omlete cu legume

O porție de quiche cu legume este savuroasă și sățioasă dimineața. La fel și omleta cu legume, cu bacon sau ciuperci. Dar uită-te cu atenție la ele, înainte de a te servi.

Este posibil să fie făcute cu legume rămase de ceva zile care au început să se strice sau chiar cu resturi de legume din salate. În plus, în unele restaurante se folosesc pudrele de ouă și de brânză precum și aluaturi congelate, pline de grăsimi hidrogenate sau margarină.

Dacă ți se pare că aspectul lor lasă de dorit, evită să mănânci orice preparat cu bucățele de legume și de carne.

Iaurtul sau laptele pus în boluri mari

Îți place să mănânci iaurt sau lapte dimineața cu cereale sau cu fructe? Uneori, la micul dejun din hotel, vei găsi boluri mari cu iaurt sau cu lapte din care se poate servi toată lumea. Multe hoteluri au renunțat la iaurtul ambalat în păhărele, pentru că este mult mai economic să cumpere iaurt sau lapte la canistră.

Dar nu se știe niciodată cât de proaspăt este, dacă nu cumva iaurtul rămas prin boluri de azi este amestecat cu cel de mâine și servit din nou. Evită iaurtul vărsat și servește-te doar cu iaurt ambalat, cu data de expirare la vedere.

Mezelurile

Aproape fiecare hotel sau pensiune pregătește câteva platouri de mezeluri și cârnăciori pentru micul dejun. Nu mai este necesar să spunem că trebuie să le eviți, dacă nu par proaspete. Servește porții mici, încearcă să vezi dacă au un gust bun și aromă proaspătă.

Dacă nu par de încredere, evită să servești mezeluri, mai ales că unele pot fi puse pe platouri de la o zi la alta, pentru că niciun hotel nu acceptă pierderi și nu aruncă alimente care nu au fost consumate, dar care au încă un aspect normal.  

foto: Pexels.com