Păstrează vesela mereu curată în doi timpi și trei mișcări

Spălatul vaselor este activitatea care îți ocupă cel mai mult timp când faci curat în bucătărie. Mai ales când gătești mult și des, chiuveta ta se va dovedi neîncăpătoare pentru muntele de vase, cratițe și tigăi murdare. Iar dacă amâni să speli vesela, riști sănătatea întregii familii, pentru că resturile rămase în farfurii sunt un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Vestea bună este că femeia modernă nu mai trebuie să spele vasele de mână. Cu siguranță ai auzit de nenumărate ori de avantajele incontestabile ale acestui aparat electrocasnic util în orice gospodărie. Numeroase femei au renunțat la spălarea manuală a veselei și economisesc timp, energie, dar și apă. Iar după cum vezi în imagini, există modele și culori pentru toate bucătăriile.

Protejează-ți aragazul cu folie de aluminiu

Aragazul este unul dintre lucrurile care se murdăresc repede și pe care îți ia foarte mult timp să le cureți. Grăsimea întărită și petele de mâncare sunt dificil de îndepărtat odată ce s-au uscat. În plus, nu poți folosi nici produse abrazive, pentru că riști să zgârii suprafața aragazului. Multe femei folosesc însă un truc foarte practic atunci când au mult de gătit: acoperă aragazul cu folie de aluminiu, decupată în jurul ochiurilor de foc, și o îndepărtează după ce au terminat. Această soluție îți protejează aragazul și este perfect sigură. Nu vei mai petrece ore în șir frecând crustele de pe aragaz, iar acesta va arăta ca nou.

Cum previi depunerile de calcar pe chiuvetă

Apa de la robinet este plină de calcar, iar asta se vede cel mai bine pe suprafața chiuvetei, după ce s-a uscat. Aceste pete nu sunt nici periculoase, nici greu de îndepărtat, însă va trebui să cureți chiuveta zilnic, un lucru de care nu toate femeile au timp sau chef. Dacă vrei să menții calcarul la distanță pentru mai mult timp, iar chiuveta ta din inox să arate impecabil, atunci uită de produsele de curățat din comerț, care sunt pline de chimicale și nici nu dau rezultate excepționale.

Tot ce ai de făcut este să speli chiuveta cu un burete moale, să o clătești cu apă din abundență, apoi să torni bicarbonat de sodiu pe toată suprafața ei. Folosește o periuță pentru a curăța calcarul din colțuri sau din zone mai greu acesibile și clătește din nou. Apoi, înmoaie două sau trei lavete de bucătărie într-o soluție cu două părți de apă și o parte de oțet de mere, pune-le în chiuvetă și lasă-le să își facă efectul. Poți folosi și suc de lămâie, pentru a scoate petele mai vechi. Rezultatul va fi o chiuvetă strălucitoare, iar calcarul se va depune mai greu, pentru că oțetul va crea o barieră protectoare.

Menține igiena blatului de bucătărie

Blatul de bucătărie trebuie să fie curățat și igienizat cât mai des, pentru că este mai predispus la dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor care îți pot contamina apoi mâncarea. Asta depinde, bineînțeles, și de tipul de blat: cele din piatră naturală sunt mai igienice, pentru că nu se zgârie și sunt mai ușor de curățat, însă și materialele sunt mai scumpe. Blatul laminat este cel mai popular, însă se zgârie mai ușor, iar bacteriile se devoltă mai repede în aceste mici crăpături. Pentru a curăța blatul, evită substanțele corozive. Chiar și lămâia sau oțetul îl pot distruge, mai ales dacă nu este clătit bine după curățare. Soluția este să folosești un amestec de apă călduță și alcool etilic, pentru a-l dezinfecta cât mai eficient. Nu uita să repari micile zgârieturi ale blatului laminat. Poți folosi un produs pe bază de ceară, care va acoperi crăpăturile și le va face aproape invizibile.

Tu ce alte secrete mai știi pentru a curăța bucătăria rapid și cu spor? Spune-ne în secțiunea de comentarii.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Iakov Filimonov