CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Înainte de toate, pentru a cultiva o salată gustoasă în balcon sau plante aromatice, ai nevoie de multă lumină, dar nu soare direct. Ca atare, vei obține cele mai viguroase și sănătoase plante dacă ai un balcon bine luminat sau dacă ai un pervaz lat la fereastra bucătăriei, unde poți instala câteva jardiniere și ghivece.

Lumina este factorul esențial. Pământul, vasele, semințele sunt ușor de procurat din orice supermarket. Dar, fără lumină naturală cel puțin 5 ore pe zi, plantele tale nu vor crește. Este foarte bun soarele de dimineața, care nu le arde frunzele. Dar în restul zilei, plantele trebuie să aibă doar lumina zilei, nu soare direct.

Ce jardiniere se folosesc pentru salate

Pregătește două, trei jardiniere adânci de cel puțin 15 cm și destul de late pentru a cultiva salata. Această trufanda are nevoie de spațiu și pentru rădăcini și pentru frunzele care se dezvoltă radial.

În jardiniere, este bine să pui în primul rând un strat de nisip sau perlit care drenează apa și apoi pământ cu stimulenți pentru înrădăcinare, care se găsește ușor în magazinele de profil.

Două moduri să plantezi semințele

Poți cultiva semințele direct în jardinieră, fiecare la distanță de cel puțin 10 cm una de alta, la o adâncime de 1 – 2 cm. Le poți manevra ușor folosind o pensetă, deoarece sunt foarte mici.

Cultivarea semințelor direct în jardinieră se face când atmosfera era mai caldă, iar temperaturile nu mai scad noaptea sub 10°C.

Dacă atmosfera este mai rece, așa cum se întâmplă deobicei la început de aprilie, semințele se cultivă în păhărele pentru răsaduri și se țin noaptea în casă, iar ziua sunt scoase în balcon dacă este soare și cald.

Indiferent de modul în care le plantezi, atât jardiniera, cât și răsadnițele se acoperă cu un strat de folie alimentară pentru a crea la interior condițiile unei mini sere. Pământul se menține tot timpul ușor umed.

O salată gustoasă crește la lumină

De îndată ce răsar plantele și zilele se încălzesc, jardiniera se ține doar în balcon la lumină, chiar la geam sau în locul cel mai bine luminat al casei. Dimineața este ideal dacă au parte de soare pentru a crește viguroase.

Pământul se udă periodic, de îndată ce s-a uscat puțin la suprafață.

Se pot adăuga stimulente de creștere pentru răsaduri pe bază de minerale, care se găsesc inclusiv la florării.

Ce tipuri de salată cresc ușor în jardiniere

Salata rotundă de căpățână sau Butterhead: este mai tolerantă la frig și se plantează și toamna în grădină sau pe câmp. O recunoști după forma rotundă, în centrul căreia se află o căpățână compactă de frunze. Este clasica salata verde.

Salata Iceberg: foarte îndrăgită pentru textura ei crocantă. Are frunze mai groase, rezistente și este considerată o salată gustoasă, folosită intens în preparatele din localuri.

Salata romană: o recunoști după frunzele foarte lungi, crețe pe margini și cu cotoare mai groase. Este un soi de salată tolerantă la căldură și viguroasă. O recomand pentru balcoanele însorite.

Salata creață sau Lolla: o recunoști după frunzele crețe ca pampoanele elevelor de altădată; are frunze delicate, o rezistență medie, dar este mai dulce și preferată de mulți consumatori. Are nevoie de aproximativ 3 – 4 săptămâni pentru a fi cultivată.

Cât timp aștepți pentru a consuma salata din propria jardinieră

Cultivate în condiții optime, semințele de salată germinează între 7 – 10 zile. Fiecare soi de salată are trecute pe pachet câteva informații esențiale precum timpul optim de cultivare, germinarea și recoltarea.

În general, poți recolta primele frunze în aproximativ 3 – 4 săptămâni, dar depinde și de soi. La salata rotundă se așteaptă mai mult.

Spre deosebire de cultivarea în solarii sau în grădină, de la salata din jardinieră este bine să rupi doar frunzele de pe margini și să lași miezul plantei să se dezvolte în continuare până când apare tija florală. Atunci, poate fi smulsă din jardinieră și cultivate noi semințe.

foto: 123rf.com