Amidonul, indiferent de sursa lui, arată ca o pudră albă, fină, fără miros și fără gust. În timpul digestiei, amidonul este transformat în glucoză, care reprezintă principala sursă de energie a organismului.

Există mai multe tipuri de amidon care pot fi folosite în bucătărie și care sunt folosite pe scară largă în industria alimentară. Se poate extrage amidon din cereale, din cartofi, din tapioca, dar și din mazăre, din păstârnac sau din dovleac.

Iată mai jos cele mai ieftine și cele mai des folosite tipuri de amidon în bucătărie.

Amidonul din porumb

Este alb și fin, fără gust, dar cu o putere de absorbție mare, de aceea este un agent de îngroșare mult mai bun decât făina. Spre exemplu, o linguriță de amidon din porumb are aceeași putere de îngroșare ca două linguri de făină.

Este foarte bun în orice rețete pentru supă creme, sosuri, creme pentru prăjituri, blaturi fine de tort și produse de patiserie.

Amidonul din cartofi

Este un amidon la fel de alb ca cel din porumb sau din grâu, dar este mult mai rafinat și reacționează diferit cu grăsimea și substanțele lichide din preparate. El conține mai puțină materie grasă decât amidonul din porumb și este recomandat în special pentru aluaturile dulci care trebuie să fie pufoase și să se coacă fără crustă.

De asemenea, se pune mai puțină grăsime (ulei, unt, smântână, lapte) în aluaturile sau în cremele făcute cu amidon din porumb.

Amidonul din tapioca

Se obține din rădăcina plantei de cassava și se folosește pe scară largă mai ales în bucătăria indiană și africană. Este recomandat și pentru produsele care nu trebuie să conțină gluten. Este un agent de îngroșare bogat în carbohidrați folosit aproape la orice preparat care necesită un aluat mai pufos, creme sau în sosuri și supe.

Amidonul din tapioca are de două ori mai multă putere de îngroșare decât făina.

Amidonul din grâu

Îl consumăm zilnic din tot felul de preparate care conțin făină de grâu. Este un amidon care poate avea consecințe nedorite asupra siluetei noastre, dacă mâncăm des produse de panificație cu indice glicemic ridicat, precum pâinea albă, gogoșile, plăcintele. Pe de altă parte amidonul din grâu are și el beneficiile lui în dietă, fiind bogat în fibre și minerale care ajută organismul.