Studiile spun că rasele de talie mică sunt mai puțin ascultătoare și, prin urmare, mai greu de dresat. Cu greu găsești o rasă de talie mică pe lista de câini cuminți.

Specialiștii în comportament canin susțin că cei mai mici dintre câini se simt complexați din cauza taliei lor și devin mai obraznici, după cum a reieșit și dintr-un studiu realizat cu ajutorul a 8.000 de stăpâni de câini din SUA.

Pe de altă parte, însă, comportamentul câinilor este puternic influențat de atitudinea stăpânilor lor, de modul în care sunt îndrumați și educați de mici.

Un câine care învață repede, din primele luni de viață, comenzile de bază va fi mult mai receptiv, va asculta și va învăța să respecte regulile. Dar și stăpânul trebuie să fie la fel de disciplinat ca el!

Border Collie, frumos și ascultător

Unul dintre cei mai frumoși câini din grupa câinilor de talie medie, cu o blană bicoloră deosebită, Border Collie te cucerește imediat cu privirea lui inteligentă și comportamentul echilibrat. Este unul dintre cei mai inteligenți câini, care se remarcă prin capacitatea de concentrare, prin obediență, loialitate și istețime.

Este un câine energic, care trebuie provocat prin jocuri și mișcare, care are nevoie de spațiu și de plimbări dese în natură. Este un adevărat companion pentru un stăpân care are timp pentru el și care iubește mișcarea și sportul.

Ciobănescul german, inteligent și protector

Este un câine deosebit de îndrăgit pentru inteligența lui, pentru loialitate și pentru caracterul protector. Este un câine curajos și activ, adoră să participe la toate activitățile stăpânilor și are nevoie de multă mișcare și de spațiu.

Nu degeaba este un câine folosit pentru protecția fermelor și a animalelor și pentru pază în echipele de polițiști. Este recunoscută ușurința cu care înțelege și respectă comenzile și este îndrăgit pentru vigilența cu care își păzește familia.

Rase de câini cuminți!

Pudelul sau caniche, foarte isteț

Mulți stăpâni de câini consideră pudelul cea mai inteligentă rasă și îl iubesc pentru că este foarte sociabil și jucăuș. Înțelege repede comportamentul uman și comenzile de bază, apoi îi este foarte ușor să învețe scheme complexe de dresaj.

Este important să fie mereu stimulat prin jocuri și sport, să fie inclus în activitățile familiei și să petreacă mult timp alături de copii. Este afectuos cu familia lui, dar mai dificil când vin străinii în vizită, tocmai de aceea este și un bun câine de pază.

Labradorul

Cu blana lui frumoasă și privirea inteligentă și afectuoasă, acest câine este preferatul copiilor. Vestea bună este că poate fi dresat foarte ușor, dar lecțiile trebuie să înceapă din primele luni de viață.

S-a observat de nunumărate ori că labradorul învață singur diverse comportamente umane și își imită stăpânii, în măsura în care este posibil. De aceea este un câine foarte util în operațiunile de salvare. Are multă energie și este un câine potrivit pentru un stăpân care iubește natura și sportul, care îl va implica în activitățile lui și se va ocupa de el.

Vezi care sunt cei mai frumosi caini din lume!

Care sunt cele mai populare rase de caini și cum se îngrijesc.

Dacă vrei un căine de pază, vezi ce rasă ți se potrivește mai bine dintre Dachshund, Doberman, Ciobănesc Caucazian, Rottweiler sau Cane Corso.