Fiecare sărbătoare prilejuiește câteva ritualuri despre care se spune că sunt absolut necesare pentru purificare și pentru a avea parte de un an mai bun decât precedentul. Unele dintre aceste obiceiuri sunt respectate în toate țările creștine, iar unele sunt specifice anumitor regiuni. Cu siguranță știi deja unele dintre ele, dar te-ai întrebat vreodată ce semnifică și de ce trebuie să ții cont de ele? Îți explicăm noi, mai jos.

  1. De ce trebuie să întâmpini Paștele cu casa curată și înnoită

Una dintre tradițiile pe care probabil le cunoști deja este cea legată de curățenia de Paște. Așa cum corpul se purifică prin post, și casa trebuie curățată și, astfel, îndepărtate energiile negative. De Paște trebuie să faci o curățenie generală, ca la carte. Este un prilej excelent să îți eliberezi locuința de obiectele vechi și de hainele pe care nu le mai porți, pe care le poți dona.

O altă tradiție este să îți înnoiești casa pentru a avea parte de noroc tot anul. Este un moment foarte bun să faci câteva achiziții mici, dar care să dea un aer înnoit întregii case. Poți înlocui vechile perdele și draperii cu unele noi, poți renunța la vechea canapea în favoarea uneia noi sau poți să renunți la vechile elctrocasnice care nu prea mai funcționeaza și să-ți iei altele noi. Pentru aceste achiziții poți lua bani de aici, e simplu și banii ajung la tine în foarte scurt timp, așa că până de Paște ai timp să iei și banii și să mergi și la cumpărături.

  1. Primul ou ciocnit trebuie mâncat de toată familia

Un obicei mai puțin cunoscut este ca primul ou ciocnit să fie împărțit de întreaga familie. Este știut că după slujbă, familiie iau masa împreună și tot atunci trebuie să se ciocnească și ouăle roșii. Este o tradiție pe care o respectă majoritatea familiilor creștine, care fac tot posibilul ca în noaptea de Paște să se reunească la masă.

Ei bine, un vechi obicei spune că primul ou ciocnit la tradiționala masă de Paște trebuie să fie atent tăiat și toată familia să mănânce o parte din el. Acest obicei semnifică unitate și se spune că familiile care îl respectă vor rămâne strâns unite. De asemenea, se mai spune și că persoanele care ciocnesc ouă în ziua de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă.

  1. În prima zi de Paște, toată familia trebuie să se spele cu apa dintr-un lighean în care au fost puse ouă și bani

O tradiție veche spune că în prima zi de Paște, deci duminică, toată familia trebuie să se spele pe față cu apa dintr-un lighean în care au fost puse ouă roșii și bani. Obiceiul vechi era ca banii să fie din aur sau din argint, însă în prezent nu prea mai există astfel de bani. Așadar, tu poți folosi și monede clasice.

Toți cei care își spală fața cu această apă vor fi sănătoși și prosperi tot anul. Este un obicei care în comunitățile rurale este respectat cu sfințenie.

  1. Lumânarea de Paște se păstrează tot anul

Lumânarea care a fost aprinsă de Paște la slujbă se păstrează tot anul. În cazul în care familia se confruntă cu un necaz mare, aprinderea ei le va da putere. De asemenea, lumânarea aceasta se aprinde și când au loc fenomene naturale extreme – furtună, ploi abundente, cutremure – pentru a proteja familia.

Știai aceste obiceiuri? Tu ții cont de ele?  

Sursa foto: Pixabay