Ziua Independenței este Ziua Națională a Statelor Unite și este celebrată în data de 4 iulie pe tot cuprinsul celor 50 de state americane. Sărbătoarea marchează adoptarea Declarației de independență în Congresul din 4 iulie 1776, prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente față de Regatul Unit al Marii Britanii.

Semnificația istorică a zilei de 4 iulie – Ziua Națională SUA

În anul 1776, cele treisprezece colonii americane și-au declarat independența de Imperiul Britanic, un eveniment ce a condus la crearea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. Însă, nu data de 4 iulie a fost ziua în care Congresul Continental a decis independența, ci două zile mai devreme, pe data de 2 iulie 1776.

Pe data de 4 iulie 1774, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraței de Independență, la conceperea căreia s-a lucrat multe zile. Copia Declarației semnate a fost în luna august a anului 1776, redactată de mână, și poate fi văzută în prezent în Arhivele Naționale de Washington.

În primii 20 de ani după semnarea Declarației, americanii nu au sărbătorit această dată. După ce s-a încheiat războiul dintre americani și britanici, din 1812, partidul federalist s-a destrămat, iar toate formațiunile politice dintre anii 1820 – 1830 s-au considerat moștenitori ai lui Jefferson și ai republicanilor democrați.

Thomas Jefferson a fost considerat unul dintre părinții fondatori ai SUA, devenit al treilea președinte al statului, între anii 1801 – 1809. El a fost cel care a scris prima schiță a Declarației de Independență, în iunie 1776. John Adams a fost cel de-al doilea președinte al SUA, între anii 1797 – 1801.

Moartea celor doi, Jefferson și Adams, pe data de 4 iulie 1826 a întărit ideea că data de 4 iulie ar trebui sărbătorită ca o dată importantă în istoria americanilor. Congresul american a declarat ulterior ziua de 4 iulie ca sărbătoare națională în anul 1870, la aproape un secol de la Revoluția Americană.

Declarația de Independență – simbolul libertății

„Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toţi oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viaţa, Libertatea şi căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimţământul celor guvernaţi, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, şi să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundaţia pe astfel de principii şi organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranţă şi Fericire” se afirmă în Declaraţia de independenţa a Statelor Unite ale Americii.

Statuia Libertății – simbolul orașului New York

Statuia Libertății, cu numele original complet, Libertatea Luminând Lumea (Liberté éclairant le monde) este unul dintre cele mai cunoscute simboluri din întreaga lume. Se află pe o insulă mică, Liberty, din portul orașului New York, la mică distanță de insula Ellis, punctul de sosire a peste 12 milioane de oameni în Statele Unite, și este un simbol de bun venit pentru toată lumea, atât americani, cât și vizitatori ori imigranți.

Statuia Libertății a fost plasată în anul 1886, la intrarea în port, cu scopul de a transmite călătorilor un salut de bun venit pe pământ american. Statuia a fost un cadou al Franței făcut către Statele Unite, cu ocazia aniversării a 110 ani de la câștigarea independenței Statelor Unite. A fost inaugurată de președintele Grover Cleveland la data de 28 octombrie 1886.

Statuia aflată la sud-est de Manhattan, la gura de vărsare a fluviului Hudson în oceanul Atlantic, are un înveliș de cupru care acoperă un schelet de fier, și o masă de 225 de tone, cu un soclu în formă de stea construit din piatră. În interiorul său se află un muzeu și se poate urca pe o scară cu 354 de trepte.

Statuia Libertății reprezintă zeița libertății care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei. Zeița are în mâna stângă o tablă  pe care sunt inscripționate cifre romane: JULY IV MDCCLXXVI – adică, 4 iulie 1776.

Pe capul zeiței este o coroană care a fost împodobită cu șapte fascicole de lumină și 25 de ferestre. Statuia are o înălțime de aproximativ 93 metri, cu tot cu soclu.

Statuia Libertății a fost opera sculptorului Frederic Auguste Bartholdi, iar Gustave Eiffel, cel care a realizat Turnul Eiffel, a creat armătura Statuii.

Statuia Libertății – SUA

Cum este sărbătorită Ziua Independenței în SUA

Data de 4 iulie marchează sărbătoarea prin etalarea steagului american, ceremonii, parade și discursuri politice, dar și reuniuni de familie, petreceri, picnicuri, meciuri de baseball și focuri de artificii.

Pe mesele americanilor, pe data de 4 iulie, se regăsesc adesea preparate precum: hot dog, hamburgeri, porumb copt, pepene roșu, plăcintă cu mere, limonadă și înghețată.

Femei importante în industria SUA

Hillary Clinton

Hillary Clinton este de profesie avocat, și a fost secretar de stat în administrația Barack Obama, senator în Senatul Statelor Unite ale Americii. Este căsătorită cu Bill Clinton, cel de-al patruzeci și doilea președinte al Americii. Hillary s-a implicat activ în luarea deciziilor politice în timpul mandatului soțului său, Bill, ba chiar a fost conducătoarea comitetului care a propus Planul de îngrijiri medicale Clinton, care nu a fost ulterior adoptat de Congres.

În anul 2000, Hillary a fost aleasă în Senat să îl înlocuiască pe Daniel Patrick Moynihan, și astfel a devenit prima femeie care a reprezentat New York-ul, dar și singura soție de președinte care a candidat pentru o funcție publică.

Michelle Obama

Michelle Obama, de profesie avocat, este soția celui de-al patruzezi și patrulea președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. A absolvit facultatea de Drept Harvard, iar după ce s-a căsătorit cu Barack Obama a luat parte a administrației primarului din Chicago. Ea a contribuit la campania electorală a soțului pentru alegerile prezidențiale din 2008, ba chiar a susținut un discurs în fața Convenției Naționale Democrate din Denver, Colorado.

Kamala Harris

Kamala Harris este politiciană, avocată americană și ocupă funcția de vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, din 20 ianuarie 2021.  Kamala a învins-o pe Loretta Sanchez la alegerile pentru Senat, și astfel a devenit a doua femeie afro-americană și prima femeie americană de origine sud-asiatică, care a servit în Senatul Statelor Unite.

Și-a anunțat candidatura pentru vicepreședinție alături de Joe Biden, la alegerile din 2020, care au fost câștigate de acesta, și implicit de Harris. A devenit astfel a doua persoană cu ascendență de albă în funcție de vicepreședinție, după Charles Curtis, vicepreședinteșe lui Herbert Hiiver.

Virgina Apgar

Virginia Apgar a fost medic american, specializat în anestezie și pediatrie. Este femeia care a elaborat pentru nou născuți index apgar. Acum, cunoscut și sub denumirea de scor Apgar, procesul reprezintă un sistem de evaluare clinică rapidă a nou născutului, imediat după naștere, respectiv la 5 minute. Este un test rapid, nedureros, făcut de medic și asistentă unde sunt evaluate cinci semne: culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular, respirația.

Grace Murray Hopper

A fost informaticiană și contraamiral în marina militară a Statelor Unite ale Americii. A fost printre primii programatori ai computerului Harvard Mark și a dezvoltat primul complilator pentru un limbaj de programare.

Gertrude Belle Elion

A fost evreică americană, specializată în biochimie și farmacologie. Gertrude Belle a primit premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. Aceasta a creat o serie de medicamente, printre care și AZT, un antiretroviral utilizat pentru combaterea HIV.

Inventatori celebri din Statele Unite ale Americii

Benjamin Franklin

Unul dintre cele mai cunoscute personalității din istoria Statelor Unite, ba chiar unul dintre Fondatorii Statelor Unite ale Americii. A fost om de știință, diplomat, inventator, filosof, profesor și om politic. A organizat prima bibliotecă SUA, a fost un inventator prolific, iar lui i-au fost atribuiți ochelarii bifocali și paratrăsnetul. A executat mai multe experimente în domeniu electricității.

Membrii ai National Inventors Hall of Fame – Arthur Ashkin, Frații Wright, Robert Fulton, Emile Gagnan

Arthur Ashkin a fost un laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2018 și a avut contribuții esențiale în optică.

Frații Wright – Wilbur și Orville au fost doi aviatori, ingineri și inventatori și pionieri ai aviației americani, creditați, în general, cu inventarea, construcția și pilotarea reușite ale primului avion din lume. Ei au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul. Cei doi frați au dezvoltat și prima lor mașină de zbor, primul avion cu aripile fixe.

Robert Fulton

A fost inginer și inventator american, creditat, nedrept și incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor. El a putut fi creditat, real, ca fiind autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet opraționale, dar și pentru primul submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte.

Emile Gagnan

A fost un inginer francez specializat în sectorul gazelor, și co inventator al primului detentor aferent aparatului autonom de respirat sub abă în 1943.

Raplh Baer

Un pionier german-american, inventator și inginer în jocuri video, cunoscut și drept Părintele jocurilor video. A inventat consola de jocuri, pentru care a primit și Medalia Națională pentru Tehnologie. În anul 1967 a creat un joc asemănător cu ping-pong pentru consolă, care semăna cu Tennsi for Two. A creat prima consolă denumită Magnavox Odyssey.

David Bushnell

A fost considerat inventatorul submarinului. Submarinul pe care el l-a construit, denumit The Turle, era propulsat de forța manuală a exhipajului, și a fost folosit în scopuri militare.