Printre motivele invocate de majoritatea persoanelor care evită să calce rufele, cel mai întâlnit este timpul necesar, care astăzi este tot mai limitat. Apoi, călcatul hainelor poate reprezenta de multe ori o provocare, în special atunci când este vorba de articole de îmbrăcăminte cu un croi mai complicat, sau in cazul materialelor mai sensibile. Evitând anumite greșeli, călcatul poate deveni o activitate plăcută și rapidă. Află care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac majoritatea femeilor când calcă rufele si cum să le eviți:

 Acorzi prea puțină importanță aparatului folosit

 Pentru ca hainele tale să arate bine o perioadă cât mai lungă de timp, este important să folosești un fier de călcat de bună calitate. Dacă vei folosi un aparat de călcat nou si eficient, vei vedea imediat diferența față de vechiul tău fier. După cum vezi, unele dintre acele aparate au procesoare inteligente, care incălzesc talpa fierului la temperatura optimă pentru oricărui tip de material. Asta înseamnă că nu îți vei mai arde niciodată hainele preferate pentru că fierul va avea mereu temperatura potrivită țesăturii.

Calitatea este un aspect ce ar trebuie să vizeze și masa de călcat. O masă de călcat veche, sau de proastă calitate te va obliga să adopți o poziție inconfortabilă, care, în timp, va duce la dureri de spate. Trebuie să acorzi atenție atât înălțimii la care aceasta este reglată, (înălțimea recomandată este la nivelul taliei), cât și suprafeței, care trebuie să fie netedă. Materialul care acoperă masa de călcat trebuie să fie mereu curat, pentru a evita pătarea hainelor.

Nu ții cont de recomandările de pe etichetă

Etichetele hainelor conțin informații esențiale despre îngrijirea țesăturii respective. Prin urmare, termostatul fierului de călcat se reglează în funcție de recomandările de pe etichetă. Dacă fierul de călcat nu este suficient de fierbinte, nu vor fi îndepărtate cutele din materiale precum bumbacul sau inul, sau va fi nevoie de mult mai mult timp pentru un rezultat mulțumitor. În același fel, mătasea sau satinul se pot arde, dacă fierul este prea încins.

Calcă rufele în funcție de grosime și de tipul de material. Începe cu hainele subțiri, sensibile sau din materiale sintetice, care trebuie călcate la o temperatură mai scăzută și continuă cu cele mai groase, precum lenjeria de pat din bumbac, blugii, hainele din stofă sau din in, în cazul cărora e nevoie de o temperatură mai înaltă.

Folosești apă de la robinet când calci

 Nu este recomandat să folosești apă de la robinet pentru a alimenta rezervorul fierului de călcat. Motivul este că aceasta conține de cele mai multe ori o cantitate destul de crescută de calcar, ce poate afecta fierul de călcat. În timp, te vei confrunta cu diverse defecțiuni cauzate de depunerile de calcar, iar acesta se va depune și pe talpa fierului de călcat, iar mai apoi pe țesături, lăsând în urmă pete inestetice pe hainele proaspăt călcate. Folosește apă distilată, filtrată, sau fiartă și răcită.

Nu întreții în mod corespunzător fierul de călcat

 Indiferent de modelul aparatului de călcat pe care îl folosești, acesta trebuie întreținut în mod corespunzător.

În primul rând, talpa fierului de călcat trebuie să fie curată, fără depuneri sau urme de fibre topite. Dacă observi că s-au prins scame de talpa fierului, este recomandat să le îndepărtezi cât mai repede. În caz contrar, acestea se vor topi de la temperatura crescută și vor lăsa în urmă pete pe haine. De asemenea, este greșit să depozitezi fierul de călcat cu rezervorul plin de apă. Este recomandat să îl golești după fiecare utilizare, lucru care va împiedica deteriorarea anumitor elemente, în timp. Totodată, nu este recomandat să folosești fierul de călcat cu rezervorul de apă gol.

Evitând greșelile de mai sus, experiența călcatului rufelor va deveni cu siguranță una mult mai plăcută. Iar tu te vei putea bucura de aspectul mereu îngrijit al hainelor tale.

Sursa foto: Shuttertsock