Așa numitele ii cusute la mașină aduse din China sunt ieftine. Cu un preț cuprins între 80 și 150 de lei poți achiziționa o bluză vaporoasă și colorată de vară, dar în niciun caz nu se compară cu o ie româneascpă autentică.

Prin magazine și pe la târguri, mai sunt și ii stilizate, cusute manual, de meșteri talentați, cu tot felul de modele florale sau geometrice reinterpretate. Ele au o valoare deosebită, deoarece sunt lucrate manual și reflectă talentul și ingeniozitatea unor oameni care iubesc portul popular. Prețul lor variază de 100 până la 300 sau chiar 400 de lei. Cu toate acestea, dacă vrei o ie autentică, trebuie să te pregătești pentru un preț mult mai mare, unele ii realizate din borangic și mătase ajungând și 1.200 sau 1.400 de lei.

Iată și cele patru elemente clasice care definesc o ie autentică și pe care le poți recunoaște, fără să ai prea multe cunoștințe despre portul popular.

Compoziția de pe mâneci: altiță, încreț și râuri

O ie autentică românească are motive tradiționale de cele mai multe ori geometrice, îmbogățite pe alocuri cu motive florale, care sunt dispuse după un model unic, transmis din generație în generație.

Privește mâneca iei și vei observa în partea de sus o bandă mai lată cu elemente geometrice, care se numește altița. Aceasta este urmată de o bandă îngustă cu un model diferit, numită încreț, iar apoi de-a lungul mânecii sunt trei râuri, adică trei benzi verticale pe care se repetă de obicei modelul de pe altiță, adică de pe umăr.

Modelul râurilor poate să apară și pe pieptul iei sau poate fi folosit alt model, copiat din altiță și ușor modificat.

Broderia se verifică pe dos

Cusăturile realizate manual sunt ușor de verificat pe dosul materialului. O broderie va fi frumoasă, ordonată și curată chiar și pe dos, fără noduri, capetele ațelor fiind petrecute cu migală printre cruciulițe și cusături.

Calitatea materialului

O ie românească autentică nu se coase niciodată pe materiale sintetice, voaluri și catifele. Ia adevărată se face doar din pânză topită de bumbac, pânză de in, marchizet sau borangic. Pânza de cânepă pe care se cuseau pe vremuri iile groase de iarnă nu se mai fabrică azi și, probabil, nu ar mai fi apreciată. De asemenea, firele trebuie să fie și ele 100% naturale, și anume fire de bumbac sau de mătase.

Croiala și tivurile

Trebuie să mai știi că o particularitate deosebită pe care o are ia românească este faptul că se realizează numai din bucăți pătrate sau din dreptunghiuri. Nu există tăieturi rotunde. Mânecile se fac din dreptunghiuri, spatele și fața din pătrate, iar la subraț este inserat câte un pătrat care le prinde pe celelalte și dă lărgime croielii.

Fiecare bucată de ie este tivuită manual cu ață albă sau ață roșie sau neagră, fiind apoi încheiate cu un tip special de broderie care nu poate fi realizat decât manual și care se recunoaște foarte ușor.