Uleiul este de nelipsit în multe din rețetele noastre tradiționale. Nu se poate tocăniță fără ulei, borș fără ulei sau friptură fără ulei! Ba se poate! Dacă vrei să înlocuiești uleiul când gătești, dar să te bucuri de aceeași mâncare savuroasă, nu este deloc complicat. Încearcă sfaturile noastre.
Supă de legume sau de pasăre
Dacă ai fiert câteva legume pentru o supă cremă, păstrează apa bogată în arome și săruri și folosește-o să gătești alte preparate delicioase. Spre exemplu, poți să înlocuiești uleiul și să folosești supă de legume sau de pui pentru a sota cartofii și rădăcinoasele pentru un ghiveci pe care îl bagi ulterior la cuptor.
De asemenea, poți să folosești supa de legume sau de pui la pilaf, la piure sau la borșuri, fără să mai fie nevoie să adaugi grăsime. Zeama curată și bine strecurată care rămâne după ce ai fiert carnea de pasăre este foarte gustoasă și este un înlocuitor excelent pentru ulei.
Suc de roșii
Folosește doar suc de roșii și apă pentru a topi ceapa, morcovii și ardeii grași, dacă faci o mâncărică de legume. Ulterior, mai poți adăuga dovlecei, cartofi sau vinete și treptat atâta apă câtă mai este nevoie.
Carnea de pui iese foarte fragedă, dacă o gătești la cuptor doar în suc de roșii și apă sau în supă de legume. Tot cu suc de roșii și apă poți găti multe alte legume la cuptor, pentru o garnitură dietetică și sănătoasă.
Untură de rață sau de gâscă
Ori de câte ori gătești o pasăre mai grasă, încearcă să aduni cu grijă grăsimea galbenă de pe abdomen. O poți topi, așa cum făceau bunicile noastre, la foc mic și o poți folosi ulterior în diferite preparate.
Untura de pasăre, chiar și grăsimea de găină sau de cocoș, sunt mult mai gustoase decât uleiul de floarea soarelui. Iarna, poți găti cu untură de porc în cantități mici, atât cât să dea savoare preparatelor tale. Untura naturală de rață sau de porc este mult mai ușor de procesat de către organism, în comparație cu uleiurile hidrogenate care se descompun greu și care au tendința să se acumuleze în țesuturi.