1. Înlocuiește fierul cu prosoape

Bluzele tricotate sau puloverele ușoare de toamnă, fustele sau pantalonii din țesături mai groase nu mai trebuie călcate după ce le-ai spălat, dacă le clătești cu un strop de balsam și le usuci între prosoape. Folosește două prosoape mari și pufoase, care pot absorbi rapid o cantitate mare de apă, și întinde bine puloverul între ele. Apoi netezește și presează bine haina până când rămâne doar puțin umedă. Las-o să se usuce întinsă pe un grătar și nu va mai fi nevoie să o calci.

2. Pune mai puține rufe la spălat

Chiar dacă ai o mașină de spălat puternică, în care poți adăuga kilograme întregi de haine, nu le înghesui și nu spăla laolaltă hainele groase cu cele subțiri. Cele subțiri vor ieși întotdeauna mai șifonate. Pune mai puține haine la spălat, să aibă suficient spațiu pentru a se întinde. Adaugă și o jumătate de linguriță de sare alături de balsam și țesăturile vor fi mai moi, iar tu vei reuși să le calci mai repede decât de obicei.

3. Usucă rufele pe umerașe

Alege din cuva mașinii hainele care nu se șifonează prea tare și întinde-le imediat pe umerașe pentru a se usca. Rochiile și fustele din materiale sintetice, pantalonii mai puțin pretențioși sau chiar cămășile sport se vor întinde perfect pe umerașe, iar tu scapi de călcat.

Investește într-o stație de călcat

Fiarele de călcat cu aburi, pe verticală, te ajută să economisești foarte mult timp. Poți călca rufele direct pe umerașe, mult mai repede decât un fier de călcat tradițional. Chiar dacă te costă mai mult un asemenea aparat, cu timpul vei aprecia cât de util este când te așteaptă un coș întreg de rufe de călcat.