Cuprins
Rețeta pentru dulceața de cireșe amare pare destul de simplă, dar sunt câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru a păstra parfumul acestor fructe deosebite și pentru a pune în evidență culoarea lor de un roșu rubiniu închis.
Dulceața de cireșe amare este o adevărată delicatesă. În zilele noastre tot mai puține gospodine se încumetă să o mai pregătească și preferă să folosească zahăr gelifiant pentru a nu da greș. Dar merită să o prepari după rețeta ei clasică, fără gelatină sau conservanți, ținând cont de câteva trucuri simple.
Cireșele se spală cu tot cu codițe
De câte ori vrei să faci dulceață de vișine sau de cireșe, ține minte că fructele se spală bine cu tot cu codițe. După ce le treci prin două – trei ape reci, abia atunci le rupi codițele și le scoți sâmburii cu grijă, să nu zdrobești fructele.
Trucul nr. 1. Dulceața de cireșe amare: regula lui 2
Această regulă te ajută să folosești cantitatea potrivită de zahăr. Așadar, ține minte regula lui 2:
- 2 kilograme de fructe fără sâmburi (aproximativ 2,5 kg de fructe cu tot cu sâmburi)
- 2 kg de zahăr tos
- 200 ml de apă rece
- 2 lămâi de la care folosești doar zeama
Trucul nr. 2. Lasă cireșele la scurs
Cireșele amare bine coapte sunt destul de zemoase și trebuie lăsate la scurs într-o sită, după ce le scoți sâmburii. Le poți lăsa la scurs minimum 4 ore sau chiar peste noapte.
Este important să se scurgă o parte din sucul cireșelor, pentru a obține un sirop cât mai concentrat.
Mod de preparare
Primul pas reprezintă fierberea siropului de zahăr. Pentru prepararea siropului de cireșe, sepun într-o oală cu fundul dublu 2 kg de zahăr tos peste care se adaugă 200 ml de apă. Se pune oala pe foc și, când începe să fiarbă apa, se adaugă zeama de la 2 lămâi.
Folosește un termomentru și urmărește ca siropul să ajungă la 115 grade Celsius în timpul fierberii. În acest moment se adaugă cireșele și se lasă la fiert până când devin sticloase. Se culege spuma periodic și se amestecă ușor din când în când.
În medie, cireșele se fierb în sirop timp de 10 – 15 minute sau până devin sticloase.
Trucul nr. 3. Se acoperă dulceața cu un prosop umed
Acesta este un pas de care multe gospodine uită. Așa cum scria Sanda Marin, după ce se oprește focul, nu se pune capac de metal peste oală, ci un prosop de bumbac nou și curat, înmuiat și stors bine de apă.
Lasă dulceața de cireșe amare la răcorit până a doua zi pentru ca cireșele să absoarbă siropul din jur. Vei observa că fructele se lasă la fundul oalei. Culege cireșele din oală și pune siropul rămas la fiert încă 10 minute. Apoi adaugă din nou cireșele peste sirop și lasă-le să fiarbă încă 5 minute. După răcire, pune dulceața de cireșe amare în borcane sterilizate.