În unele scrieri antice din vremea Imperiului Roman, se menționa sosul pesto într-o variantă mai simplă, cu multe ierburi aromatice, usturoi, frunze de busuioc și brânză, toate amestecate bine în mojar.

Sosul pesto a fost denumit tocmai după modul în care este preparat. Termenul pestoîn italiană înseamnă a bate sau a zdrobi. Sosul acesta era făcut pe vremuri într-un mojar de piatră unde erau zdrobite cât mai fin ierburile, brânza și mugurii de pin împreună cu uleiul de măsline, frunzele de busuioc, sarea și alte condimente specifice.

Rețeta clasică pentru sosul pesto

Dacă îți place acest sos – și trebuie să recunoști că este unul delicios, merită să încerci rețeta clasică. Iată și ingredientele:

  • 3-4 buchete de busuioc
  • 30 gr sau 2 linguri muguri de pin
  • 50 gr parmezan ras
  • 30 gr brânză Pecorino rasă
  • 1 sau 2 căței de usturoi
  • 10 gr sare grunjoasă
  • 50 ml ulei de măsline

Toate aceste ingrediente se zdrobesc în mojar și se amestecă foarte bine până când se transformă într-o pastă verde delicioasă.

3 trucuri mai puțin știute pentru sosul pesto

Brânza Pecorino și parmezanul sunt importante în această rețetă și nu pot fi înlocuite cu nicio altă brânză de pe la noi. Așadar, chiar dacă nu ai Pecorino la îndemână, parmezanul nu trebuie să îți lipsească. Parmezanul trebuie ras mărunt deoarece el conferă cremozitatea și consistența sosului pesto.

Dacă parmezanul nu poate fi substituit, fruzele de busuioc pot fi înlocuite cu o combinație de pătrunjel, mentă și salvie – câte puțin din fiecare. Sunt persoane care nu suportă gustul de busuioc în mâncare, dar care se împacă bine cu pătrunjelul și menta.

Mugurii de pin sunt și ei foarte importanți în acest sos, deoarece conferă textura crocantă și au un gust deosebit, care completează aroma de busuioc. În cazul în care nu ai muguri de pin la îndemână, poți folosi migdale, fistic, nuci și nuci pecan decojite și mărunțite.

Cum se poate servi sosul pesto

Pesto este un sos delicios care merge de minune cu taglatele și cu pastele spiralate. Dar, în afară de paste, sosul pesto mai poate fi folosit pentru:

  • Carnea de pește alb
  • Bruschete din felii de pâine coapte la cuptor
  • Cartofi natur
  • Cartofi gratinați
  • Cartofi cu brânză la cuptor
  • Orez basmati