Cine a încercat găluștele cu prune și s-a ales cu niște ”ghiulele” din aluat tare… știe că acest desert este puțin mai pretențios și are micile lui secrete.

Originea acestor preparate cu fructe este germană. Se pregătesc adesea în bucătăriile din Germania, Austria, Cehia sau Ungaria la început de toamnă, când se coc prunele. Dar se pot face și în luna august cu nectarine sau caise. Iată și câteva trucuri importante, pe care bunicile noastre le respectau întotdeauna și fără de care nu ies găluștele moi și pufoase.

Aluatul cu cartofi, specific găluștelor cu fructe

  1. Cartofii albi, ingredient absolut necesar

Orice rețetă de găluște cu fructe trebuie să aibă un aluat din cartofi. Ține cont de faptul că se folosesc cartofii albi făinoși. Nu folosi niciodată cartofi roșii sau cartofi cu pulpa galbenă, doar cartofi foarte albi și făinoși, bogați în amidon. Amidonul din cartofi și amidonul din făina de grâu se îmbină și fac aluatul moale.

  1. Cartofii se fierb în coajă

Unul dintre cele mai importante trucuri pentru găluștele cu prune este să adaugi cartofii fierți în coajă. În acest fel, pulpa cartofului nu absoarbe decât puțină apă și rămâne mai făinoasă, astfel încât face și aluatul mai pufos. Așadar, cartofii se fierb în coajă, se lasă să se răcorească bine, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. 800 de grame de cartofi se combină cu 300 gr de făină albă pentru cozonaci și cu 2 ouă bătute. Se frământă mai întâi cartofii cu ouăle și se adaugă făina treptat până se obține un aluat ușor lipicios.

  1. Prune bine coapte

În Ardeal se fac găluștele cu prune întregi, cu tot cu sâmburi. În acest fel, prunele păstrează tot sucul la interior și rămân mai suculente și parfumate. Dar în sudul țării, prunele se despică pe jumătate, se scoate sâmburele și în locul lui se pune puțin zahăr amestecat cu rom…. un deliciu.

Alte trucuri pentru găluștele cu prune

  1. Nu se pune ulei sau unt în aluat, pentru că este posibil să se întărească la fiert.
  2. Găluștele se fierb în apă și sunt gata când se ridică singure la suprafață.
  3. Ele se pun pe rând la fiert, să nu stea înghesuite în oală. Trebuie supravegheate, să nu se rupă și să iasă pruna din interior.
  4. Pesmetul se rumenește cu unt și se adaugă zahăr brun.
  5. Împreună cu pesmetul se poate pune și nucă tocată foarte fin, scorțișoară și un strop de sare.
  6. Prunele pot fi înlocuite cu nectarine mici, tari și dulci sau caise potrivite, dulci, dar cu pulpa fermă. În cazul caiselor, este bine să le pui întregi în găluște, fără să le mai scoți sâmburii. Mare atenție când le servești, să avertizezi amatorii că fructele au sâmburi!