Un strop de zahăr

Dacă ai ars sosul pe bază de bulion, atunci te salvează zahărul. Toarnă ușor sosul bun din cratița în care l-ai ars în altă cratiță, adaugă o jumătate de linguriță de zahăr și continuă fierberea la foc mic. Gustă să vezi dacă și-a păstrat aroma de arsură. Dacă nu mai miroase a mâncare arsă și ești mulțumită de gust, adaugă celelalte condimente, mai lasă sosul să fiarbă câteva secunde și poți să închizi focul.

Pâinea salvează mâncarea arsă

Dacă s-a întâmplat să se lipească tocănița de fundul cratiței și să se ardă, schimbă imediat vasul în care ai pregătit-o. Pune tocănița într-un vas curat, adaugă puțină apă și ulei să aibă suficientă umiditate pentru a fierbe, și după două minute pune deasupra un colț de pâine. Așază capacul și lasă pâinea să se îmbibe de aroma de arsură. După 2 – 3 minute, scoate pâinea și gustă mâncarea. Dacă pâinea a eliminat mirosul neplăcut de mâncarea arsă, adaugă diverse condimente și ai grijă să lași flacăra aragazului la minimum.

Cartof pentru garnitura de legume arsă

Dacă pregăteai o garnitură de legume și s-a ars un pic de fundul cratiței, schimbă vasul, mai adaugă apă și ulei peste legumele bune și pune un cartof întreg crud. Pulpa cartofului bogată în amidon va absorbi mirosul de arsură din legume și vei salva cina.  

Foto: Shutterstock