Menține umbra în casă

Dacă apartamentul sau casa ta stau în soare toată ziua, ideal ar fi să montezi obloane în afara ferestrelor, să păstrezi o umbră răcoroasă în camerele cele mai călduroase. Numai că obloanele exterioare sunt destul de scumpe.

În zilele toride, când soarele încinge sticla geamurilor, acestea pot fi înlocuite cu jaluzele, cu draperii sau chiar cu banala folie de aluminiu. Foarte eficiente sunt roletele care au la exterior un strat argintiu ce respinde lumina, și la interior un strat textil colorat în nuanțe închise pentru a menține umbra în casă.

Dacă te protejezi de căldura care vine de afară, vei menține o temperatură mai scăzută în casă, iar aerul condiționat va funcționa mai rar. Umbra înseamnă consum mai mic de electricitate.

Cum să folosești eficient aerul condiționat. Setează pe funcția dry

În limba engleză, ”dry” înseamnă uscat, iar aparatele moderne de aer condiționat au această funcție. În zilele foarte călduroase, când trebuie să folosești eficient aerul condiționat, este mult mai indicat să îl setezi pe funcția ”dry” la temperatura dorită. Astfel, aparatul va produce mai puțină umiditate și se va opri automat când în cameră se va menține temperatura setată mai mult de 2, 3 minute.

Temperatura ideală la care trebuie să funcționeze AC în zilele toride

Constructorii recomandă ca, în zilele foarte calde, aerul condiționat să fie setat cu 10 grade mai puțin decât este temperatura de afară. Dacă în exterior sunt 35 de grade, în casă setează aparatul la 25 de grade și va funcționa eficient.

Dacă este setat la o temperatură mai mică, va funcționa mai mult timp pentru a răci casa și consumul va crește. O diferență de 10 grade este indicată și pentru consum, dar și pentru organismul tău, care va avea un șoc să intre într-o casă la 21 de grade, după ce ai stat afară la 35 – 38 de grade în zilele caniculare.

foto: 123rf.com