Iată ce trebuie să știi înainte să te pregătești să prepari miere de păpădie. Câteva secrete culese din mai multe rețete trimise de cititoare.
Ingredientele sunt dintre cele mai simple, doar flori deschise de păpădii, zahăr, apă și lămâie, dar cantitățile sunt foarte importante și trebuie respectate cu grijă, altfel nu vei mai obține siropul de consistența mierii.
Ce cantități sunt necesare pentru miere de păpădie
Se folosesc 50 de flori de păpădie proaspăt înflorite, de o culoare galben deschis, culese din zone cât mai curate și cât mai puțin poluate, în niciun caz de pe marginea șoselelor unde trec mereu mașini.
La 50 de flori se folosesc 500 ml de apă și 500 g de zahăr. Din aceste cantități, după fierbere, vei obține aproximativ 500 ml de miere de păpădie.
Se mai folosește și sucul proaspăt de la o lămâie mică și bine coaptă.
Cum se fierb florile, cel mai mare secret
Este important să știi că florile de păpădie trebuie fierte foarte puțin timp, după ce apa dă în clocot. Nu se fierb minute întregi, că nu faci ciorbă și nici nu vrei să distrugi uleiurile și substanțele benefice din aceste plante medicinale.
Florile se curăță bine de codițe și de sepalele verzi, apoi se pun la fiert în apă. După ce apa dă în clocot, se mai lasă cel mult două minute pe ceas, se stinge focul și se lasă florile la infuzat cel puțin șase ore. Apoi florile se strecoară printr-o strecurătoare cu tifon și se presează bine să obții cât mai multă infuzie.
Al treilea secret: zahărul!
Încearcă să folosești zahăr brut, nerafinat, în loc de zahăr alb. Nu numai că va da o culoare mai frumoasă preparatului din păpădie, dar conține anumite oligoelemente din trestia de zahăr care aduc un minim beneficiu pentru organism, în comparație cu zahărul rafinat, care nu aduce decât kilograme în plus.
Odată cu zahărul, se pune la fiert și sucul de lămâie, care dă o aromă deosebită și previne cristalizarea. Infuzia de păpădie se fierbe aproximativ 20 de minute la foc mic, să nu dea în clocot. Când siropul se încheagă și capătă consistența mierii naturale, atunci știi că este bine făcut. Ai obținut miere de păpădie!
Cum se păstrează și cum se consumă!
Mierea de păpădie se păstrează doar în borcane sau sticluțe de culoare maronie, pentru a se conserva mai bine proprietățile infuziei de păpădie.
Se poate consuma diluată cu apă minerală, pe pâine cu unt sau se poate adăuga la turtă dulce și biscuiți de casă.
Mierea de păpădie este recomandată celor care suferă de bilă și de ficat, celor care au afecțiuni digestive și celor care au probleme cu tranzitul intestinal. Acest preparat dulce și aromat nu are contraindicații și poate fi oferit și copiilor mici.
- Vezi cum se prepară sirop de păpădie și pentru ce este bun!