Înainte de toate, marcajul este cel care te ajută să verifici aurul chiar de la cumpărare. Sigur că există și comercianți care pot imita marcajul, dar cazurile sunt destul de rare și cifrele sunt ștanțate strâmb sau abia se văd.

Analizează marcajul

Bijuteriile din metale scumpe poartă un marcaj care diferă în funcție de calitate. Puritatea aurului se măsoară în karate și se folosește deseori simbolul kt alături de marcaj. Aurul pur de 24 kt are marcajul 999, dar este un metal moale care nu se folosește la bijuterii. Cele mai întâlnite sunt aurul de 18 kt, marcat cu 750, și aurul de 14 kt, marcat cu 585.

Când verifici aurul, folosește un magnet

Marcajul nu este întotdeauna dovada sigură că bijuteria ta este din metal prețios, de aceea este obligatoriu să soliciți un certificat de garanție. Multe bijuterii falsificate sunt doar suflate cu aur sau sunt umplute cu plumb ca să fie mai grele. Iată câteva sfaturi ușor de pus în practică pentru a le verifica.

Nu te sfii să verifici aurul chiar în magazin cu ajutorul unui magnet, dacă nu ai încredere în vânzător. Dacă este aur, nu se va magnetiza, dar dacă este făcută din aliaje cu fier sau nichel, va fi atrasă de magnet.

Trebuie să știi însă că bijuteriile false, doar suflate cu aur, sunt făcute din aliaje cu plumb, aluminiu, cupru sau argint nu se magnetizează.

Testul ceșcuței din ceramică

Folosește o ceșcuță sau o cană de ceramică, dar să nu fie smălțuită și lucioasă. De obicei, pe fundul unei ceșcuțe obișnuite, la exterior, nu mai smalț așa că aici găsești ceramica brută. Freacă bijuteria de aur pe această porțiune și, dacă rămâne o dungă aurie, este un aur de calitate, dar dacă apar dungi negre sau roșiatice în mod sigur este un aliaj fără valoare, doar suflat cu aur.

Alte metode de verificat acasă

  • când cumperi un inel de aur, aruncă-l pe gresie de la o înălțime de 20, 30 de centimetri; aurul, fiind moale, se va rostogoli, dar dacă este alt metal va sări de câteva ori în aer.
  • ține bijuteria de aur câteva minute în oțet, apoi las-o să se usuce; dacă rămâne aurie și strălucitoare, este aur veritabil, dar dacă își pierde luciul și capătă alte nuanțe, este un aliaj fără valoare.
  • dacă îți rămân urme negre pe piele de la o bijuterie de aur, dacă îți provoacă mâncărimi sau inflamații, înseamnă că este un fals. Pe de altă parte, multe bijuterii din aur conțin un procent mare de nichel, care provoacă alergii, iar în acest caz, chiar dacă au în componența lor aur, valoarea lor scade.

sursa foto: 123rf.com