Begonia, o floare puțin pretențioasă

Dacă begonia ta a crescut prea înaltă și nu mai are o coroană frumoasă, este timpul să tai câteva tulpini care pot fi ușor de înmulțit în apă. Taie aproximativ 3 – 4 cm din vârful tulpinilor fragede și sănătoase, astfel încât butașii să aibă 2 – 3 frunze.

Pune butașii în borcane mici cu apă și folosește apă de izvor sau apă minerală plată. Apa de la chiuvetă are prea mulți dezinfectanți care vor afecta tulpinile tinere. Poți folosi și o soluție solubilă pentru înrădăcinare din comerț.

Borcanele cu butași trebuie să stea într-un loc bine luminat, dar departe de o sursă de căldură, de sobă sau de calorifer. Ele au nevoie de o temperatură moderată.

Begonia prinde repede rădăcini în apă. Până în februarie, deja va forma un colet stufos de rădăcini și poate fi plantată în ghivece. Ai grijă să împrospătezi apa săptămânal.

Coleus, o urzică frumos colorată

Foarte atractivă prin frunzele ei viu colorate și dantelate, coleus poate fi înmulțit în apă foarte ușor. I se mai spune urzica roșie, pentru că seamănă destul de bine cu urzicile, dar frunzele ei sunt mult mai frumoase. Dacă vrei să o înmulțești, poți face acest lucru și toamna, dacă ai o plantă matură, bine dezvoltată și sănătoasă. Taie câțiva butași cu 3 frunze fiecare și pune-i în pahare cu apă. Frunzele nu trebuie să stea deloc în apă, ca să nu mucegăiască.

Coleus iubește apa și va dezvolta rădăcini, dacă e ținut la geam, într-o încăpere călduroasă. În lunile martie – aprilie butașii cu rădăcini bogate pot fi plantați într-un pământ amestecat cu turbă și nisip și udați frecvent în zilele călduroase.

Violetele africane, ușor de înmulțit în apă

Și violetele africane sunt ușor de înmulțit în apă de-a lungul iernii. Rupe frunze mari și viguroase de la plantă matură, care a înflorit deja. Ai grijă ca frunzele să fie sănătoase, să nu aibă pete sau mucegai.

Pune frunzele în pahare cu apă, la o fereastră orientată spre răsărit sau spre sud, unde primesc multă lumină.

Frunzele vor dezvolta rădăcini până în februarie și plante minuscule la bază. Înainte să le plantezi în pământ, folosește un bisturiu fin să tai plantele prea micuțe care au crescut la baza frunzei. Se lasă o singură plantă, cea mai mare și cea mai viguroasă.

Violetele nu suportă concurența în ghiveci. Ele preferă să crească singure într-un vas, pentru a-și întinde nestingherite colora de frunze. Butașii cu rădăcini bine dezvoltate se vor planta în pământ pentru flori amestecat cu turbă, în ghivece puțin înalte, cu găuri largi de scurgere a apei, deoarece această floare nu suportă prea bine umezeala excesivă.

sursa foto: 123rf.com