Orice plante curgătoare sau cățărătoare de apartament dau o notă de eleganță deosebită și transformă spațiul în care sunt amplasate. Fie că lași corzile lungi să curgă de pe un raft suspendat, fie că le prinzi pe suporturi rotunde sau sub formă de scară, aceste plante vor atrage imediat atenția în casă.

Dar trebuie să le găsești locuri potrivite lângă ferestre, să aibă parte de multă lumină pentru a se dezvolta armonios și pentru a înflori.  

Plante curgătoare exotice: Ceropegia sau vița cu inimioare

Frunzulițele mici și cărnoase ale acestei plante au forma delicată a inimioarelor. Culoarea lor poate varia de la verde la mov, dar forma frunzelor este cea care le face atât de deosebite.

Ceropegia este o viță, are nevoie de suport să își întindă corzile delicate, fie el sub forma unei scărițe din lemn, fie sub forma unei arcade. Dar corzile ei pot fi lăsate să curgă de-a lungul rafturilor din bibliotecă, dacă îi găsești un loc bine luminat alături de cărți.

floare de ceropegia distincta

Este o plantă cu rădăcini delicate, care trebuie udată rar, deoarece acestea pot mucegăi dacă stau zile în apă. Ceropegia se udă doar când pământul se usucă bine în ghiveci. Pe de altă parte, are nevoie de multă lumină naturală pentru a dezvolta frunze sănătoase. Altfel, frunzele vor fi mici, gălbui, fragile, iar corzile se vor lungi după lumină devenind tot mai firave și goale.

Vița cu inimioare face și flori, unele gălbui, altele mov sau rozalii în funcție de specie. Toate florile au forme stranii, seamănă fie cu niște tuburi, fie cu niște pâlnii.

Iasomia de cameră

Există câteva soiuri de iasomie care pot fi crescute în apartament, lângă o fereastră unde au lumină și soare din belșug. Cea mai rezistentă și prolifică iasomie de cameră este varietatea Jasminum Polyanthum, cu flori albe, simple, delicate și deosebit de parfumate.

Iasomia aceasta este și ea o viță, cu o creștere robustă, dacă este bine îngrijită, corzi lungi și sănătoase, spre vârful cărora primăvara apar bobocii de flori.

Iasomia de cameră trebuie ținută la o fereastră orientată despre răsărit sau spre sud, deoarece are nevoie de multă lumină pentru a înflori. Primăvara și vara se simte bine în balcon sau pe terasă la soare. Se udă moderat, când este nevoie, și necesită nutrienți la început de primăvară.

Suzana cu ochi negri sau thunbergia

Florile acestei plante cățărătoare te vor cuceri imediat. Contrastul dintre petalele galbene sau portocalii și inima neagră a florilor iese imediat în evidență și dă o notă elegantă plantei. Această floare curgătoare poate fi crescută și la interior, dar cel mai bine se simte vara în balcon, în soare și lumină.

Thunbergia mai este numită Ochi negri sau Suzana cu ochi negri și este una dintre cele mai prolifice și îndrăgite plante cățărătoare. Thunbergia se udă moderat, doar când este necesar, are nevoie de multă lumină și soare pentru a înflori și de un pământ special pentru flori, amestecat cu turbă, nisip și perlit, care să permită drenarea apei în exces.